“ETF’s zijn een goed beleggingsinstrument voor jongeren”

Meer en meer jongeren vinden hun weg naar de beleggerswereld. Het is weliswaar niet eenvoudig om een beleggingsinstrument op maat te vinden. “Mensen met een lange beleggingshorizon, zoals jongeren, kunnen overwegen om te beleggen in ETF’s”, merkt Yoran Brondsma, medeoprichter van de beleggersapp Curvo, op in een gesprek met Business AM Radio.



Waarom is dit belangrijk?

ETF's, exchange traded fund voluit, winnen aan populariteit. Dat zijn indextrackers die verhandeld worden op de beurs. Via zo'n ETF kan je beleggen in bepaalde indexen, zoals de Bel20.

Details: Volgens Brondsma hebben ETF’s uiteenlopende voordelen.

  • Dankzij zo’n indextracker moet je geen individuele aandelen kopen om een gediversifieerde portefeuille samen te stellen. “Via ETF’s kan je in één klap beleggen in een mandje aandelen”, klinkt het.
  • Een ETF kan een belegger ook beschermen tegen zichzelf. “Via zo’n belegging probeer je niet slimmer te zijn dan de beurs”, aldus de medeoprichter van Curvo. “Data tonen aan dat mensen doorgaans betere prestaties halen door te beleggen in indextrackers. Het is nu eenmaal enorm moeilijk om de markten te kloppen.”
  • Hij voegt er wel aan toe dat het enkel interessant is om in ETF’s te beleggen als je een lange beleggingshorizon hebt. “Net zoals aandelen kunnen ETF’s enorm fluctueren. Ze kunnen jongeren wel helpen om bijvoorbeeld de aankoop van een woning binnen tien jaar te financieren of te sparen voor hun pensioen”, verduidelijkt Brondsma. “De ETF’s die wij aanbieden, gaan gepaard met een jaarlijks rendement tussen 3 en 8 procent.”
  • En wat als je op korte termijn wilt beleggen? In dat geval raadt hij het spaarboekje aan. Bij zo’n formule neem je geen risico’s en heb je na een jaar een gegarandeerd rendement.

Financiële opleiding

Jongeren en financiën: Voorts houdt Brondsma in het gesprek met Business AM Radio een pleidooi voor een betere financiële opleiding van jongeren.

  • “In het onderwijs is er simpelweg te weinig aandacht voor financiële geletterdheid”, klinkt het. “Zelf heb ik nooit echt een les gekregen over wat is geld, wat is rente, hoe werkt een bank…”
  • “Nochtans hebben jongeren meer en meer aandacht voor wat er zich afspeelt op de financiële markten”, vervolgt hij. “Zij beseffen ook dat ze niet meer de riante spaaropbrengsten van vroeger krijgen. Ze gaan op zoek naar rendement. Dat verklaart bijvoorbeeld de populariteit van crypto’s bij jongeren.”

(nd)

Meer