Eten
Waarom vroeger eten uw gezondheid ondersteunt tijdens de winter
Key takeaways Ons lichaam werkt volgens interne 24-uursklokken, de zogenoemde circadiaanse ritmes. Die ritmes regelen processen zoals slaap, stofwisseling, spijsvertering en hormooncycli. Ze raken van nature gesynchroniseerd met licht en duisternis. Als het aantal uren daglicht in de winter afneemt, vooral op noordelijke breedtegraden, beginnen onze stofwisselingsprocessen te vertragen. Dit verband tussen daglicht en stofwisseling […]
Wijnproductie wereldwijd stijgt licht, ondanks moeilijke weersomstandigheden
Key takeaways Volgens voorlopige gegevens van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV) is de wereldwijde wijnproductie in 2025 licht gestegen tot 232 miljoen hectoliter, meldt Reuters. Dit is een stijging van 3 procent ten opzichte van 2024, maar ligt nog steeds 7 procent onder de gemiddelde productie van de afgelopen vijf jaar. Extreme […]
Broccoli en boerenkool helpen bloedsuikerspiegel na maaltijden stabiel houden
Key takeaways Kruisbloemige groenten zoals broccoli en boerenkool zouden de sleutel kunnen zijn tot een betere bloedsuikerregulatie, waardoor de risico’s van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten mogelijk afnemen. Een recente studie van de Edith Cowan University (ECU) onderzocht de invloed van deze groenten in vergelijking met wortel- en pompoensoorten. Resultaten van het onderzoek […]
Wereldvoedselprijzen stegen in juli door plantaardige olie en vlees
Key takeaways Stijgende internationale prijzen voor vlees en plantaardige olie hebben in juli geleid tot een stijging van de wereldwijde voedselprijzen. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) rapporteerde een stijging van 1,6 procent in haar voedselprijsindex tot 130,1 punten voor de maand. De prijsindex voor plantaardige olie steeg met 7,1 procent tot […]
Bijna de helft van Belgische supermarkten etiketteert herkomst niet correct
Key takeaways Inspecties die in 2024 werden uitgevoerd door de Federale Overheidsdienst Economie hebben een verontrustend gebrek aan transparantie aan het licht gebracht met betrekking tot de herkomst van voorverpakt fruit, groenten en vlees dat in Belgische supermarkten wordt verkocht, meldt FOD Economie. Bijna de helft (50,1 procent) van de 469 geïnspecteerde bedrijven hield zich […]
Rundvleesprijzen stijgen explosief in België en Nederland door wereldwijd tekort aan runderen
Key takeaways De prijs van rundvlees bereikt ongekende hoogtes door een wereldwijd tekort aan runderen. In Nederland ligt de karkasprijs bijna 9 procent boven het vorige record, wat volgens marktbureau DCA Market Intelligence nog niet het einde is. De noteringen van Vee&Logistiek Nederland overstijgen zelfs het niveau dat kort na de inval in Oekraïne werd […]
De Belgische chocolade is wereldberoemd, en schopt het zelfs tot het Witte Huis
Belgische chocolade en pralines zijn internationaal bijzonder gegeerd. Ook in het Witte Huis blijkbaar: Chocolatier Goossens is al sinds jaar en dag huisleverancier van Belgische pralines aan de Amerikaanse presidentswoning. Een relatie die startte met de Amerikaanse ambassadeur in België, zo verklaarde zaakvoerder Eric Goossens aan Business AM. Erik Goossens besprak zijn chocolade en exclusieve […]
Biologisch eten is niet langer populair, en dat ligt niet alleen aan de prijs
We zitten momenteel midden in een economische crisis en onze koopkracht is in vrije val. Hierdoor veranderen onze consumptiepatronen; biologische producten betalen daarvoor de prijs. In het nieuws: Uit een studie van de Fédération Nationale de l’Agriculture Biologique (Fnab) blijkt dat de Fransen steeds minder biologisch voedsel consumeren. De inflatie heeft er veel mee te […]
