Estland wil artillerie en raketwerpers aan Oekraïne leveren

Terwijl de presidenten Joe Biden (VS) en Vladimir Poetin (Rusland) min of meer vreedzaam met elkaar praten en er in januari onderhandelingen tussen Rusland en de NAVO op het programma staan, heeft Estland besloten Oekraïne te hulp te schieten. De kleine Baltische republiek, die lid is van zowel het Noord-Atlantisch Bondgenootschap als van de Europese Unie én een directe grens deelt met Rusland, is van plan wapens te leveren aan de regering in Kiev.

Het hoofd internationale samenwerking van het Estse ministerie van Defensie, Peeter Kuimet, vertelde de Estse openbare televisie dat zijn land overweegt zijn 42 uit de Sovjet-Unie afkomstige 122mm D-30 houwitsers en Javelin antitankraketten uit het NAVO-arsenaal aan Oekraïne over te dragen. “Gezien de situatie waarin Oekraïne zich bevindt, al bijna acht jaar het slachtoffer van Russische agressie, is er geen tijd voor gekibbel”, aldus Kuimet.

Washington neemt aan, Berlijn stelt uit

De kwestie van materiële militaire steun aan Oekraïne bij een mogelijke Russische invasie verdeelt het Westen. Sommigen zijn bang olie op het vuur te gooien, terwijl anderen niet hebben geaarzeld Kiev te bewapenen.

Washington heeft reeds Javelin-raketten, antiraketradars en patrouilleboten geleverd, via een Security Assistance Initiative, volgens de Franse referentiesite Opex360. Hetzelfde geldt voor Groot-Brittannië.

De Oekraïense regering beschuldigt Berlijn er daarentegen van de levering van wapens te hebben tegengehouden, wapens die Kiev via de logistieke en aanbestedende dienst van de NAVO (NSPA) had besteld.

Recht van herziening van de vorige eigenaar

Estland had vorig jaar al 2.400 Makarov-pistolen aan Oekraïne geleverd, aldus mediaberichten uit de Baltische republiek. Dat gaat over meer dan alleen handvuurwapens. Het zou internationale gevolgen kunnen hebben, gezien de schoffering van het buurland van Rusland die het inhoudt.

Estland is niet de eerste eigenaar van de houwitsers en raketten. De artilleriestukken zijn gekocht in Finland, terwijl de antitankraketten van Amerikaanse makelij zijn. Estland wordt verondersteld de toestemming van de leverancierslanden te hebben alvorens de wapens op haar beurt uit te voeren.

Het Witte Huis heeft hier geen probleem mee, maar Helsinki misschien wel. Finland, dat geen lid is van de NAVO, deelt een zeer lange grens met Rusland, en herinneringen aan vroegere oorlogen. Bovendien voelt het zich mogelijks het doelwit van een “hybride aanval”, zoals tegen Polen in november toen duizenden migranten aan zijn grens werden gedumpt.

(am/evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.