Estland overweegt bouw van kerncentrale

De Baltische staat overweegt kernenergie om zijn economie af te schermen van volatiele energieprijzen.

Zowel de Estse premier Kaja Kallas als de minister van Economie Taavi Aas steken hun enthousiasme voor kernenergie niet onder stoelen of banken. “Ik neem een positieve houding aan ten aanzien van kernenergie”, zei Kallas. “Als we willen praten over energieonafhankelijkheid, moeten we wedden op kernenergie”, meent Aas. Dat zeiden beide politici deze week tegen de Estse krant Postimees.

Kernenergie is ook in Estland de laatste weken het onderwerp van veel debat op nationaal niveau. De overheid in Tallinn ziet deze vorm van energie als een middel om de economie te vrijwaren van energieprijzen die in de toekomst mogelijk nog geregeld prijsschokken zullen zien. De bouw van een kerncentrale komt dan ook weer op de politieke agenda te staan.

Verdeeldheid binnen de Unie

Omdat kernenergie zwaar gereguleerd wordt binnen de EU, is het voor Estland echter een pak moeilijker om een kerncentrale te openen dan andere soorten energiecentrales. Het land zou bijvoorbeeld eerst nog een site moeten bouwen om kernafval op te slaan, weet Postimees

Dan is er ten slotte nog de verdeeldheid over kernenergie binnen de Unie die Estland zorgen baart. Duitsland, Oostenrijk en Zweden (hoewel het debat er nog volop aan de gang is) zijn zwaar gekant tegen kernenergie. Baltische kompaan Litouwen stemde in 2012 in een referendum nog tegen kernenergie. Frankrijk en Nederland, twee lidstaten die wat verder liggen van Estland, zijn twee van de grootste voorstanders. Ook Polen meent dat kernenergie “de energietransitiekloof kan overbruggen“.

Mini-kerncentrale tegen 2031?

Maar de Esten kijken ook naar buurland Finland, dat vlak over de grens kernenergie opwekt met behulp van Russische reactoren. De Estse overheid denkt nu ook dat zijn generatie van stroom uit windturbines wellicht tekort zal schieten. Er kunnen extra offshore-windmolenparken gebouwd worden, maar een groot deel van de energie zal toch uit een andere bron moeten komen, schrijft Postimees.

De regering in Tallinn is daarom sinds 2020 toch in de weer met het optekenen van een plan om een kerncentrale te bouwen. Minister van Klimaat Rene Kokk stelde daarvoor een werkgroep samen waar onder andere de energie-start-up Fermi Energia in zetelt. Die onderneming onderzoekt al langer de mogelijkheid om een zogenoemde mini-kerncentrale te bouwen in Estland.

Sandor Liive, oprichter van Fermi Energie, vertelde aan Postimees dat zo’n kleine kernreactor, met een potentiële stroomvoorziening van 300 megawatt, in het beste geval tegen 2031 operationeel kan zijn in Estland. Daarvoor zou de Baltische staat zo’n 1 miljard euro moeten ophoesten.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.