Europese ruimtevaartdroom in gevaar na gefaalde lancering Vega-C raket

Het Europese vermogen om ladingen in een baan rond de aarde te brengen, heeft een serieuze klap gekregen, nadat de lancering van een Vega-C raket woensdagnacht mislukte.

Waarom is dit belangrijk?

Hoewel Europa een ambitieus ruimtevaartprogramma heeft, zijn de lanceringscapaciteiten beperkt. Om die reden ontwikkelt het Europese Ruimteagentschap (ESA) een aantal raketten. 

De essentie: Alle toekomstige vluchten met de Vega-C zijn voorlopig uitgesteld, om te onderzoeken wat heeft geleid tot het falen van de vorige lancering.

  • Woensdagnacht rond 2.47 uur Belgische tijd werd de raket richting de ruimte geschoten vanuit de Europese ruimtehaven in Frans-Guyana. Maar slechts enkele minuten na de lancering faalde de tweede rakettrap, waarna de raket verloren ging.
  • Aan boord bevonden zich twee aardobservatiesatellieten die gebouwd werden door Airbus. De lading werd niet in een baan rond de aarde geplaatst en werd vernietigd toen de raket faalde.
  • De raket stortte neer in internationale wateren in de Atlantische Oceaan, vertelde lanceerder Arianespace woensdag tijdens een persconferentie.
  • Als de lancering niet was mislukt, zou het de eerste commerciële missie met een Vega-C zijn geweest. De raket vloog overigens voor deze poging nog maar een keer, toen op 13 juli 2022 een Italiaanse satelliet in een baan rond de aarde werd gebracht.

Weinig opties

En nu: De schorsing van de volgende vluchten van de Vega-C zorgt ervoor dat Europa niet veel opties meer heeft om ladingen de ruimte in te krijgen.

  • De Ariane 6-raket, de opvolger van het huidige ESA-vlaggenschip, laat al jaren op zich wachten. Oorspronkelijk ging de raket in 2020 de lucht in, maar de eerste vlucht werd meermaals uitgesteld.
  • Ook de Russische lanceeroptie bestaat niet meer, sinds Rusland Oekraïne binnenviel. Een aantal missies die met Russische Sojoez-raketten moesten worden uitgevoerd, zijn intussen al uitgesteld.
  • Het ESA heeft eigenlijk nog maar twee opties: de Ariane 5, een werkpaard dat zich intussen al decennialang heeft bewezen en de voorganger van de Vega-C, de Vega. 

Opvallend: Het ESA kampt de voorbije maanden met een aantal tegenslagen.

  • Van de voorbije negen lanceringen met een Vega of Vega-C raket, faalden er drie. 
  • Ook genoteerd: het Italiaanse ruimte- en luchtvaartbedrijf Avio was bij alle drie lanceringen betrokken. Woensdag tuimelde de aandelenkoers van Avio met zo’n 10 procent omlaag.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.