Erdogan wil Cyprus opdelen in twee afzonderlijke staten

Tijdens een bezoek aan Turks-Cyprus heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een voorstel gelanceerd om Cyprus op te delen in autonome staten.

De president kant zich volledig tegen een vereniging van Grieks- en Turks-Cyprus tot een federale staat. ‘Er zijn twee volkeren en twee afzonderlijke staten op Cyprus. Er zijn gesprekken nodig voor een oplossing op basis van twee afzonderlijke staten’, zei de Turkse president zondag.

Na een Griekse staatsgreep en een Turkse militaire interventie in 1974 is het eiland in twee opgedeeld. Het noorden is in handen van Turkije dat in 1983 de Turks-Cypriotische staat heeft uitgeroepen. Die staat wordt internationaal niet herkend. De regering in het zuiden van Cyprus wordt als de regering van heel het eiland beschouwd.

Scherp voor Europa

Tijdens zijn bezoek aan Turks-Cyprus was Erdogan ook bijzonder scherp voor Europa. Hij veroordeelde ‘de diplomatieke spelletjes als het gaat over de olie- en gasreserves in de oostelijke Middellandse Zee’. ‘Ik kan dat niet langer tolereren’, zei hij. Turkije eist een deel van die reserves op, ook al liggen die volgens Griekenland en Cyprus in hun wateren. 

Vorige maand liepen de spanningen tussen Turkije en Griekenland hoog op nadat Turkije zijn omstreden gasexploratieschip opnieuw had ingezet in de betwiste wateren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20