Erdogan verlaagt btw op basisvoeding om sociale onrust te bedwingen

Turks president Recep Tayyip Erdogan voert een btw-verlaging van 8 naar 1 procent in voor enkele voedingsproducten. Dat moet de sociale onrust als gevolg van de torenhoge inflatie smoren.

De belastingverlaging op producten als rijst, vlees, zuivel en eieren gaat vandaag in. Erdogan riep bedrijven op om hun prijzen meteen aan te passen, zodat er meteen prijsverlagingen merkbaar zijn voor de bevolking. Zijn regering laat ook inspecties uitvoeren en er komt een mobiele app van de regering die de burgers moet helpen om de laagste prijzen te vinden.

Erdogan probeert daarmee de enorme inflatie te bedwingen, die in januari steeg tot bijna 49 procent. Volgens sommige economen is dat officiële cijfer nog een onderschatting van de werkelijke prijsstijgingen. Ironisch genoeg is de inflatie mede het gevolg van het averechtse monetaire beleid dat Erdogan oplegt aan de Turkse centrale bank.

Protest

De president staat onder druk van lokale overheden, winkeliers en andere delen van de bevolking, die de centrale overheid via manifestaties en stakingen oproepen om actie te ondernemen tegen de stijgende energie- en voedingsprijzen. De hoge inflatie zet ook druk op de werkgevers. Medewerkers van verscheidene koerierdiensten betoogden de voorbije weken om hogere lonen te bekomen ter compensatie van de hoge inflatie.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.