Erdogan rekruteert 18.000 terroristen om oprichting ‘terroristische staat’ te verhinderen

Turkije heeft niet minder dan 18.000 extra soldaten gerekruteerd om zijn offensief tegen de Koerden te leiden. De meeste onder waren actief bij lokale islamistische milities, waaronder de Syrische tak van Al Qaeda. Dat meldt de Franse nieuwszender Europe 1.

Het zijn deze mensen die de eerste aanvallen tegen de Koerden hebben ingezet. Daarbij zouden volgens Turkse media al 277 Koerden en 1 Turk zijn gedood. Indien deze islamisten in hun opzet slagen mogen ze daarna in de bufferzone blijven wonen. Die wordt vandaag nog door de Koerden bezet.

De Turkse president Erdogan zet met andere woorden terroristen in om de Koerden te verhinderen in het grensgebied tussen Turkije en Syrië wat hij noemt ‘een terroristische staat’ op te richten.

Het bericht wordt ondersteund door een recent rapport van het Amerikaanse Congres. Daarin staat te lezen dat “Syrië het toevluchtsoord is geworden voor de grootste concentratie van buitenlandse terroristen sinds Afghanistan in de jaren negentig van vorige eeuw”. Het rapport stipuleert verder dat de Islamistische Staat er nog steeds zeer actief is. De terreurgroep behoudt ook toegang tot vele hulpmiddelen en is in volle heropbouw.

Wat is er van een Koerdische staat?

In de regio leven 30 à  40 miljoen Koerden verspreid over 4 landen: Turkije, Iran, Irak en Syrië. Die Koerden streven al langer naar een Koerdische staat, maar verschillende landen in de regio zien daarin een bedreiging van de integriteit van hun grondgebied en hun stabiliteit. Begin vorige eeuw was bij de opsplitsing van het Ottomaanse Rijk in het Verdrag van Sèvres (1920) autonomie voor de Koerden voorzien. Die autonomie moest het pad effenen naar onafhankelijkheid. Maar door de opstand van Turkse patriotten onder leiding van Atatürk kwam daar nooit iets van in huis. Toen de grenzen van het moderne Turkije in 1923 werden vastgelegd in het Verdrag van Lausanne, werd met geen woord over de Koerden gerept.

Koerden zelf zijn verdeeld in twee grote stromingen

Ook de Koerden zelf zijn verdeeld in twee grote stromingen. Enerzijds zijn er de volgelingen van de in Turkije gestichte PKK. Hun ideologie was oorspronkelijk het Marxisme-Leninisme, maar dat werd ondertussen ingeruild voor het Koerdisch nationalisme. Anderzijds is er de in Irak gestichte en meer conservatieve PDK.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20