Erdogan praat Turkse lira weer naar omlaag

De Turkse lira is woensdag gezakt tot een laagterecord ten opzichte van de dollar, nadat president Recep Tayyip Erdogan had aangedrongen op lagere rentevoeten. Hij deed dat een dag voor een belangrijke vergadering van de centrale bank waarop beslist wordt over de rente.

“We zullen onze bevolking niet langer belasten met het probleem van de rentevoeten”, zei Erdogan aan parlementsleden van zijn partij in het parlement in Ankara. “Ik zal tegen rentevoeten strijden zolang ik hier ben.”

De lira zakte vervolgens tot een laagterecord van 10,52 tegenover de Amerikaanse dollar. Dat is 1,4 procent lager dan toen de markt woensdag openging.

Vrije val

De Turkse president verdedigt de onorthodoxe theorie dat hogere rentevoeten tot hogere inflatie leiden. De algemeen aanvaarde monetaire theorie zegt nochtans diametraal het omgekeerde. Onder druk van Erdogan verlaagde de centrale bank, met een nieuwe gouverneur, de rentevoeten van 19 tot 16 procent in september. Daarop ging de lira in vrije val.

Sinds begin dit jaar is de Turkse munt 30 procent minder waard. Ze is daarmee een van de slechtste presterende munten van de groeilanden.

Meer
Mijn Volglijst

Hive investeert in Titan

02/12/2021 11:27

(ABM FN) Hive Blockchain investeert in Titan, een bedrijf in blockchain software.

Titan is de ontwikkelaar van Lumerin, een gedecentraliseerde marktplaats voor crypto-miners, waar hashpower kan worden verhandeld met tokens.

Titan helpt bitcoinminers om hun efficiency en hun schaalbaarheid verbeteren.

De investering is omgerekend goed voor een bedrag van 5 miljoen dollar en wordt gedaan in aandelen Hive. Daarvoor moet de Canadese beurs nog wel toestemming verlenen.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20