De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire denkt dat het hoog tijd wordt dat de EU haar macht inzet om een tegengewicht te vormen voor de VS en China.
“Europa moet niet bang zijn om haar macht te gebruiken om een ‘vreedzaam rijk’ te worden dat een tegengewicht kan vormen voor de VS en China.” Dat heeft Bruno Le Maire, de Franse minister van Financiën, gezegd in een gesprek met het Duitse Handelsblatt. De krant merkt op dat Duitsland gekant blijft tegen een militaire alliantie die het ganse continent bestrijkt.
Le Maire: “Er is genoeg gebabbeld”
Le Maire (foto onder) benadrukte zijn woordkeuze door te stellen “dat in de wereld van morgen alles draait om macht … technologische macht, economische, financiële, monetaire, culturele macht – alles zal beslissend zijn. Daarom moeten we het gebruik van onze macht niet schuwen”.
De Fransman liet ook doorschemeren dat er tijdens de aanstaande EU-top “beslissingen” zullen worden genomen over “een Europese gevechtseenheid”.
“Er wordt nu al lang over gepraat, het is tijd om beslissingen te nemen. Dat zal op 4 december gebeuren tijdens de volgende vergadering van de Europese ministers van economie en financiën. Dat lijkt me onvermijdelijk, want de Europeanen hebben het nu wel gehad met ‘het gebabbel in Brussel”, ze willen actie zien.”
© EPA
De uitspraken van Le Maire volgen op een diplomatiek relletje vorige week toen de Amerikaanse president Trump een uitspraak van zijn Franse ambtsgenoot Macron had geridiculiseerd. Die had gelijkaardige uitspraken gedaan over een Europees leger, waarna Trump had geantwoord “zich beledigd te voelen en hij Europa aanraadde misschien eerst eens zijn schulden aan de Navo te voldoen”.
“Iedereen weet dat het lef vergt om de administratie Trump van antwoord te dienen”, zei Le Maire. Hij haalde het voorbeeld aan van de sancties die de VS aan Iran hebben opgelegd.
Maar eerder dan front te vormen tegen de VS koos Europa voor een passief alternatief: de oprichting van een Special Purpose Vehicle om het door de VS gedomineerde internationale betaalnetwerk SWIFT te omzeilen en Europese bedrijven toe te laten handel te drijven met Iran. Hoewel deze tussenoplossing voorlopig lijkt te volstaan, bewijst zulke maatregel de zwakte van Europa, aldus Lemaire. “Omdat de VS nu beslissen met wie Europa wel en niet kan handelen.”
Europa en de Google-taks
Le Maire liet zich vorige maand al opmerken toen hij in het Europees Parlement in Straatsburg nog eens herhaalde dat hij van een Europese belasting van 3% op het zakencijfer van de grote Amerikaanse technologiebedrijven ‘een absolute prioriteit’ wil maken.
Dat deze ‘winner-takes-all’-bedrijven amper belastingen betalen is de grootste frustratie van Europa. De Europese Unie wil daarom de fiscale sluiproutes die deze bedrijven gebruiken gaan afsluiten.
Maar de EU toont zich andermaal verdeeld over de kwestie. Tegenstand werd enkel verwacht van landen als Ierland en Nederland, want die halen vandaag voordeel uit het bestaande systeem. Tsjechië, Cyprus en Malta zijn al langer tegen. Maar ondertussen lijkt nu ook Duitsland zich tegen het project te keren. De regering Merkel pleit voor een globale regeling. De Scandinavische landen zijn dan weer bang voor de impact van zo’n belasting op innovatie en eventuele repressailles vanuit de Verenigde Staten.
Het beste voorbeeld dat het bijna onmogelijk is om de 28 EU-landen op één lijn te krijgen wanneer belangrijke beslissingen moeten worden genomen. Dat Frankrijk en Duitsland het eens zijn is daarbij de allereerste vereiste, maar ook dat blijkt in de praktijk meestal niet het geval.