Vandaag op de agenda van het Vlaams Parlement: een debat over Van Hool.
- De Vlaamse regering moet vanmiddag tekst en uitleg gaan geven over busbouwer Van Hool, die op de rand van een faillissement balanceert. Een sociaal plan, dat deel uitmaakt van een grotere poging om het bedrijf te redden, schrapte al 1.100 banen.
- De oppositie mag de messen slijpen: ze verwijten de meerderheid dat die “Vlaamse welvaart teloor laat gaan”. Al blijkt het voornaamste verwijt, het niet bestellen van 92 elektrische bussen van De Lijn bij Van Hool, wel ondertussen onzin: de busbouwer wilde die bestelling zelf niet.
- Het is uitkijken naar de positie van met name Jan Jambon (N-VA), de minister-president die de busbouwer in zijn eigen kieskring heeft. Want tot nu toe zocht de leider van de regering nog niet echt de bühne in het dossier, in tegenstelling tot minister van Werk Jo Brouns (cd&v).
- “Bij N-VA is men toch wel wat verdeeld over het dossier, zoveel is duidelijk. Naast de harde lijn van onder meer Ben Weyts (N-VA) en Matthias Diependaele (N-VA) in de regering, die niet erg staan te springen om overheidsingrijpen, is er Jambon die het bedrijf niet graag ziet ten onder gaan”, zo is binnen de regering te horen.
- Feit is dat de Vlaamse regering voor een paar bijzonder moeilijke keuzes staat, zo geeft men zelf binnenskamers toe.
- Er blijkt veel vertrouwen te zijn in crisismanager Marc Zwaaneveld, die eerder Greenyard redde van de ondergang. “Zonder hem zouden we er niet in geloven”. Men betreurt vooral dat hij zo laat aan boord kwam.
- Op korte termijn moet er een akkoord gevonden worden met de banken, om opnieuw cash in het bedrijf te pompen en een faillissement te vermijden. Niemand verwacht dat er binnen een paar weken al een privé-investeerder klaar staat.
- Maar men moet wel “stevige aanwijzingen hebben” dat er zo’n perspectief is, dat er zo’n uitweg mogelijk is, van nieuwe investeerders of overnemers. “Wij gaan zelf immers geen bussen bouwen”, is binnen de regering te horen.
- Een getrapte redding dus, met eerst tijdelijk de Vlaamse overheid en de banken, en daarna moet Zwaaneveld zo snel mogelijk andere investeerders vinden.
- “Er hebben zich in alle discretie wel al geïnteresseerde investeerders gemeld, de interesse is er. Maar daar kunnen we nu echt niet meer over zeggen”, zo is bij een Vlaamse minister te horen.
- Tegelijk gaat het wel om forse bedragen: “Het bedrijf verliest zo’n 6 miljoen euro per maand”, zo geeft een bron binnen de regering toe.
- Dat men bij de federale regering ondertussen letterlijk niets doet, en zelfs geen verklaringen geeft bij monde van de minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS), vindt men in de Vlaamse regering toch wel opmerkelijk. “Het boeit hen blijkbaar niet.”
- “Nu goed, die bal rolt vroeg of laat wel terug. Want als er een sanering komt, krijg je ongetwijfeld de vraag van brugpensioen of SWT zoals dat nu heet. Dan kan Vivaldi daar zich nog eens over uitspreken”, zo merkt een minister fijntjes op.