Equinor en Engie broeden op gigantisch waterstofproject in Gentse haven: “Kan baanbrekend zijn voor Vlaanderen”

De Europese energiereuzen Equinor en Engie willen in het Gentse havengebied een enorme waterstoffabriek op poten zetten. De haalbaarheidsstudie van het project is succesvol afgerond, en als alles goed loopt zou ten laatste tegen 2029 met de productie kunnen gestart worden.

Waarom is dit belangrijk?

Waterstof geldt als grote belofte voor een duurzame toekomst. Maar momenteel is het overgrote deel van de H2-productie gebaseerd op fossiele brandstoffen, zoals aardgas. Het resultaat daarvan wordt ‘grijze’ waterstof genoemd. Als het CO₂ dat bij de productie van de energiedrager vrijkomt, wordt afgevangen, heeft de energiesector het over ‘blauwe’ waterstof. Bij ‘groene’ waterstof, belangrijk voor het Europese klimaatplan, is echter de hele productieketen hernieuwbaar.

Het nieuws, in quotes: “In Gent kijken we samen met Engie (...) naar de ontwikkeling van een baanbrekend project van 1.000 megawatt (1 KW) om waterstof te maken van aardgas”, zegt Irene Rummelhoff, directielied van de Noorse gasreus Equinor, tegen de Belgische zakenkrant De Tijd. "Het is een groot industrieel project, dat baanbrekend kan zijn voor Vlaanderen."

Gemiddelde kerncentrale

  • “Het gaat wellicht over een investering van 1 miljard euro”, klinkt het verder. “Het CO₂ z
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20