Entourage Trump verdient grof geld aan presidentiële pardons; ook Bannon is kandidaat

Bondgenoten van president Trump verdienen tienduizenden dollars door toegang tot de president te verkopen aan mensen die hopen op presidentiële gratie. Dat schrijft de New York Times.

Gratie verlenen is een presidentieel voorrecht dat met regelmaat gebruikt wordt. Het fenomeen is vooral bekend om de pardons die verleend worden in de laatste dagen van een presidentschap. Dan worden vaak controversiële pardons verleend.

De pardon-lobby draait op volle toeren, sinds het duidelijk werd dat Trump zijjn verkiezingsnederlaag niet via gerechtelijke weg kon ombuigen. Lobbyisten en advocaten proberen hun toegang tot de president te monetiseren. 

Een van hen is Brett Tolman, een voormalig openbaar-aanklager die het Witte Huis heeft geadviseerd inzake gratieverlening. Volgens de krant heeft hij de voorbije weken tienduizenden dollars verdiend aan het lobbyen voor gratie voor de zoon van een voormalige senator uit Arkansas, de oprichter van de beruchte online drugsmarkt Silk Road en een bekend figuur uit Manhattan die schuldig heeft gepleit in een fraudezaak.

Ook John M. Dowd, een raadsman van Trump, heeft zijn diensten aangeboden bij veroordeelde misdadigers om zijn toegang tot de president ten gelde te maken.

De journalisten vermelden tenslotte de naam van Trumps advocaat Rudy Giuliani. Die zou een CIA-agent, die veroordeeld werd voor het openbaar maken van geheime informatie, 2 miljoen dollar hebben gevraagd voor een presidentieel pardon. Een vennoot van de agent lichtte de FBI over de zaak in. Giuliani ontkent elke betrokkenheid. 

Daar zijn de Clintons

Dat mensen in de entourage proberen de pardons ten gelde te maken is niets nieuws. Bill Clinton verleende in de laatste dagen van zijn presidentschap gratie aan liefst 170 mensen. Sommigen hadden daarvoor honderdduizenden dollars betaald aan de familie Clinton en/of hun medewerkers. Maar Clinton beloonde veelal mensen die intensief waren gescreend door het Ministerie van Justitie, dat eerst duizenden van die gratie-aanvragen had onderzocht. Trump zou op advies van zijn schoonzoon Jared Kushner een systeem hebben ontwikkeld dat die procedure omzeilt. Kushners vader Charles kreeg vorig jaar al gratie van Trump. 

Gratie voor Bannon?

Steve Bannon (Foto: Isopix)

Politico schrijft ondertussen dat Trump zou overwegen om zijn voormalig topadviseur Steve Bannon gratie te verlenen. Die moet zich in mei voor de rechter verantwoorden omdat hij geld, dat mensen hem gaven voor de bouw van een stuk muur aan de Amerikaans-Mexicaanse grens, in eigen zak zou hebben gestoken.

Er zijn geen aanwijzingen dat Trump zelf geld zou hebben aanvaard om mensen gratie te verlenen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20