De Belgische overheid moet dringend een beslissing nemen over de toekomst van de kerncentrales van het land. Dat heeft de top van het energiebedrijf Electrabel, onderdeel van de Franse energiegroep Engie, in een brief aan Belgisch premier Sophie Wilmès (MR) gezegd.
In het schrijven vraagt Electrabel dat de twee jongste kerncentrales – Doel 4 en Tihange 3 – ook na 2025 verder in gebruik zouden kunnen blijven. Dat kan echter alleen met een beslissing van de federale regering, die zich daarover nog voor het einde van dit jaar zou moeten uitspreken. De top van Engie Electrabel vraagt dan ook dat Wilmès deze knoop snel zou doorhakken.
Bevoorrading
Volgens het huidige scenario zouden de zeven Belgische kerncentrales eind 2025 definitief moeten worden stilgelegd. Electrabel waarschuwt echter dat een dergelijke ingreep de elektriciteitsbevoorrading van het land in het gedrang zou kunnen brengen.
Daardoor zou België voor zijn energievoorziening opnieuw in belangrijke mate afhankelijk worden van import uit het buitenland, waar echter ook met dreigende tekorten rekening moet worden gehouden.
In de brief – ondertekend door chief executive Philippe Van Troeye en voorzitter Johnny Thys – vraagt Engie Electrabel dat premier Wilmès snel een beslissing zou nemen. Aangestuurd wordt op een vergadering met de premier zodra de coronacrisis onder controle is geraakt. Jean-Pierre Clamadieu, voorzitter van Engie, zou bij die bespreking eveneens aanwezig willen zijn.
Het bedrijf heeft eerder al aangedrongen op duidelijkheid. Volgens Electrabel moet voor het einde van het jaar een politieke beslissing vallen. Anders is het volgens het bedrijf niet meer mogelijk om de noodzakelijke investeringen voor een verlenging van de levensduur van de twee reactoren te organiseren.
Investering
Gewag wordt gemaakt van een bijkomende investering van ongeveer 800 miljoen euro. Engie voegt eraan toe dat ook het personeel van de kerncentrales recht heeft op duidelijk over zijn toekomst.
De uitbraak van de coronacrisis legt een bijkomende druk op de beslissing. Een economie die zich van een dergelijke probleemperiode herstelt, worstelt immers beter niet met onzekerheid over de energiebevoorrading.
De beslissing over een definitieve sluiting van de zeven Belgische kerncentrales midden dit decennium werd in 2003 genomen. Tot nu toe is echter nog altijd geen voldoende alternatieve capaciteit gegarandeerd. Daardoor zouden bij de sluiting van de kerncentrales problemen met de bevoorrading dreigen.
In een reactie tijdens het radioprogramma De Ochtend (VRT) maakte Sophie Wilmès gewag van een slechte timing. De Belgische regering zet immers momenteel al haar middelen in om de coronacrisis het hoofd te bieden. Dat is volgens de premier geen geschikt ogenblik om een beslissing over de levensduur van kerncentrales te nemen of hierover een beslissing te proberen afdwingen.