Engie bouwt grote gascentrale in Vilvoorde

De Franse energiereus Engie, het moederbedrijf van Electrabel, koopt de site en de bestaande gascentrale van Vilvoorde. De bedoeling is om er een nieuwe stoom- en gascentrale te bouwen, zo meldt het energiebedrijf donderdag.

De aanvraag voor een verbinding met het hoogspanningsnet is al ingediend bij netbeheerder Elia, luidt het. ‘De site van Vilvoorde beslaat in totaal 30 hectare en huisvest al sinds de jaren ’60 installaties voor elektriciteitsproductie. Engie koopt nu de bestaande gascentrale en voegt die bij zijn eigen deel van het terrein, met de ambitie om daar een nieuwe stoom- en gascentrale van 870 megawatt te bouwen indien een capaciteitsvergoedingsmechanisme in werking treedt’, verklaart de Franse groep in een persmededeling.

Het energiebedrijf maakt zich sterk dat de nieuwe gascentrale ‘een essentiële schakel’ zal zijn in de toekomstige bevoorradingszekerheid van het land. De nieuwe stoom- en gascentrale zal voldoen aan alle emissienormen en een rendement van meer dan 63 procent behalen. De bestaande gascentrale van 255 megawatt blijft beschikbaar voor inzet in periodes van piekverbruik totdat de nieuwe eenheid operationeel is, aldus het bedrijf.

Qatar

Vorig jaar in mei kwam Vilvoorde al in de kijker toen een onbekende investeerder 2,5 miljard euro wou investeren in de bestaande gascentrale. BTK Invest stelde dat het met Qatarese steun de site ging ombouwen met twee nieuwe gascentrales. Van die deal is uiteindelijk niets in huis gekomen.

Engie verwacht dat de overeenkomst nog voor de zomer volledig rond is. Het zal samen met de installaties ook het personeel van de centrale van EMGB, de huidige eigenaar van de site, overnemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20