Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 02 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Engie bouwt grote gascentrale in Vilvoorde

Logo Business AM
Business

09/04/2020 | Sten Maelfeyt | 2 min leestijd

(Isopix)

De Franse energiereus Engie, het moederbedrijf van Electrabel, koopt de site en de bestaande gascentrale van Vilvoorde. De bedoeling is om er een nieuwe stoom- en gascentrale te bouwen, zo meldt het energiebedrijf donderdag.

De aanvraag voor een verbinding met het hoogspanningsnet is al ingediend bij netbeheerder Elia, luidt het. ‘De site van Vilvoorde beslaat in totaal 30 hectare en huisvest al sinds de jaren ’60 installaties voor elektriciteitsproductie. Engie koopt nu de bestaande gascentrale en voegt die bij zijn eigen deel van het terrein, met de ambitie om daar een nieuwe stoom- en gascentrale van 870 megawatt te bouwen indien een capaciteitsvergoedingsmechanisme in werking treedt’, verklaart de Franse groep in een persmededeling.

Het energiebedrijf maakt zich sterk dat de nieuwe gascentrale ‘een essentiële schakel’ zal zijn in de toekomstige bevoorradingszekerheid van het land. De nieuwe stoom- en gascentrale zal voldoen aan alle emissienormen en een rendement van meer dan 63 procent behalen. De bestaande gascentrale van 255 megawatt blijft beschikbaar voor inzet in periodes van piekverbruik totdat de nieuwe eenheid operationeel is, aldus het bedrijf.

Qatar

Vorig jaar in mei kwam Vilvoorde al in de kijker toen een onbekende investeerder 2,5 miljard euro wou investeren in de bestaande gascentrale. BTK Invest stelde dat het met Qatarese steun de site ging ombouwen met twee nieuwe gascentrales. Van die deal is uiteindelijk niets in huis gekomen.

Engie verwacht dat de overeenkomst nog voor de zomer volledig rond is. Het zal samen met de installaties ook het personeel van de centrale van EMGB, de huidige eigenaar van de site, overnemen.

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks