Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 22 JAN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Electrabel moet meer dan 2 miljard ophoesten voor nucleaire opkuis

Logo Business AM
Business

12/12/2019 | Julie Putseys | 2 min leestijd

De kernfabriek van Electrabel-Engie in Tihange. - EPA/JULIEN WARNAND

Engie Electrabel moet 2,1 miljard euro extra betalen voor de nucleaire provisies. Dat heeft de Commissie voor Nucleaire Voorzieningen (CNV) beslist. In totaal zal de nucleaire spaarpot eind 2019 stijgen tot 13,5 miljard euro.

Synatom, een dochter van Electrabel, beheert de middelen of voorzieningen waarmee in de toekomst de stopzetting en ontmanteling van de kerncentrales moet worden betaald, en de berging van het radioactief afval. Eind december 2018 zat er in die nucleaire spaarpot 11,1 miljard euro.

Om de drie jaar worden die provisies onder de loep genomen door de Commissie voor Nucleaire Voorzieningen (CNV). Daaruit blijkt dat Electrabel 2,1 miljard euro extra voorzieningen zal moeten aanleggen.

Dat komt omdat NIRAS, de nationale instelling voor radioactief afval, adviseert om het nucleair afval dieper te bergen, op 400 in plaats van 200 meter diepte. Dat kost meer geld. En door de lage interestvoeten brengen de beleggingen in de spaarpot ook minder op, en moet Electrabel dus meer geld toesteken.

Die 2,1 miljard extra die electrabel moet betalen, plus 400 miljoen euro aan recurrente interesten die het bedrijf betaalt, zorgen ervoor dat de nucleaire voorzieningen eind 2019 zullen oplopen tot 13,5 miljard euro.

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president
Quote van de dag Barack Obama

Vrouwen zijn niet perfect, maar ze zijn ontegensprekelijk beter dan mannen aan de macht.

Voormalig Amerikaans president Barack Obama
Quote van de dag Bernie Sanders

Snel internet moet behandeld worden als de nieuwe elektriciteit. Een openbare nutsvoorziening die voor iedereen beschikbaar moet zijn als een basismensenrecht.

Bernie Sanders, presidentskandidaat voor de Democratische Partij