Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 21 SEP

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Engelse voetbalclubs betalen 60 procent van hun inkomsten aan lonen

Logo Business AM
Economie

04/05/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De twintig voetbalclubs uit de Engelse Premier League hebben het voorbije seizoen 2,9 miljard pond lonen moeten uitbetalen. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover het seizoen voordien. Dat staat in een rapport van consulent Deloitte. Die zwaardere loonlast zorgde er tevens voor dat de clubs, ondanks een recordomzet, het seizoen alsnog met een winstdaling moesten afsluiten.

De clubs boekten een gezamenlijke omzet van 4,8 miljard pond, tegenover 4,6 miljard pond het seizoen voordien. Onder invloed van de hogere loonlasten vielen de gezamenlijke winsten echter van 500 miljoen pond tot 400 miljoen pond terug.

Champions League

“De hogere inkomsten van de Premier League vorig seizoen waren in belangrijke mate te danken aan de Champions League,” zegt Deloitte. “Aan die Europese elite-competitie konden vorig seizoen een recordaantal van vijf Engelse clubs deelnemen. Bovendien slaagden al die clubs erin lang in competitie te blijven.”

“De inkomsten van de Engelse clubs uit de Champions League liepen daardoor met ongeveer 71 miljoen pond op. Door de hogere salarissen viel de gezamenlijke operationele winst echter van 1 miljard pond tot 900 miljoen pond op. De hogere loonkosten waren trouwens verwacht. De Premier League kende vorig seizoen immers een bijzonder drukke transfermarkt.”

“De twee transfer-vensters van vorig seizoen leverden telkens recordtransacties op,” verduidelijkt Deloitte. “In totaal werden in de Premier League vorig jaar voor 1,9 miljard pond transfers gerealiseerd.”

Het voorbije seizoen besteedden de clubs uit de Premier League 59 procent van hun inkomsten aan spelerslonen. Het seizoen voordien vertegenwoordigden salarissen 55 procent van de totale omzet. Dat was het laagste niveau in negentien jaar tijd. Er waren volgens Deloitte immers andere inkomsten. De consulent verwijst daarbij naar bijkomende middelen die de clubs ontvingen bij de start van een nieuwe cyclus aan televisierechten.

Vertraging

“Uit het rapport blijkt dat bijna de helft van alle clubs in de Premier League minstens 70 procent van hun inkomsten aan lonen hebben besteed,” zegt Deloitte nog. Voor de vierde keer in vijf jaar konden de clubs gezamenlijk een winst voor belastingen melden.

Drie clubs – Arsenal, Liverpool en Tottenham Hotspur – namen daarvan meer dan 75 procent voor hun rekening. Onder meer dankzij sterke Europese prestaties konden Liverpool en Tottenham elk meer dan 125 miljoen pond winst voor belastingen melden. Er waren echter ook een groter aantal clubs die een verlies voor belastingen moesten melden.

Deloitte voorspelt verder dat de toename van de uitgaven van de clubs aan transfers en lonen op middellange termijn wellicht een vertraging zal kennen. “De inkomsten uit de televisierechten zullen de volgende jaren immers nog slechts een bescheiden groei kennen,” waarschuwt de consulent.

“Dat is al gebleken uit het feit dat dit seizoen slechts voor 1,4 miljard pond aan transfers is uitgegeven.”


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  31.022.864
 • Aantal
  doden
  960.634
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  102.295
 • Aantal
  doden
  9.948
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
Logo Business AM

Business AM | Stocks