Champions League wordt steeds meer voorspelbaar

De uitslag van de Champions League wordt steeds meer voorspelbaar. Tot die conclusie komt het Football Observatory CIES in een nieuw rapport. De kloof tussen de grote clubs op het continent en de rest wordt met de dag groter, stellen de auteurs. En dat ondanks ‘de hervorming Platini’, die er op gericht was nieuwe uitdagers uit kleinere competities te doen doorbreken door hen jaarlijks een aantal plaatsen in de eindronde te garanderen.

Maar het resultaat is exact het tegenovergestelde en de Europese topclubs hebben als gevolg daarvan hun dominantie enkel versterkt. De auteurs onderbouwen hun stelling met een reeks interessante gegevens.

Zowel de winnaar als het doelsaldo voorspellen wordt makkelijker

  • Sinds 2003 is het aantal punten dat in de poulefase wordt verzameld door de clubs die eerste eindigen enkel gestegen. (+7% in 15 jaar).
  • Tegelijkertijd halen de clubs die laatst eindigen in de poulefase steeds minder punten en incasseren ze vooral veel meer doelpunten (+50% sinds begin jaren 2000).
  • De uitslag van de verschillende wedstrijden wordt dus steeds meer voorspelbaar. Tussen 2004 en 2008 konden de bookmakers in 28% van de wedstrijden zowel de winnaar als het doelsaldo correct voorspellen. Maar in de periode 2014 – 2018 was dat al opgelopen tot een astronomische 40%.

Champions League: favoriet wint in 80% van de wedstrijden

Doorheen de Champions League-competitie loopt een rode lijn. De favoriet van de bookmakers haalt het in 80% van de wedstrijden, 5% meer dan in de periode 2004 – 2008.

Daarenboven wordt het aantal verrassingen steeds kleiner. In het decennium tussen 1985-1996 waren 40% van de halvefinalisten afkomstig uit de 4 grote competities (Spanje, Italië Duitsland en Engeland). In de periode 2007 – 2018 was dat percentage meer dan verdubbeld tot 96%. De 2 uitzonderingen? Olympic Marseille in 2010 en Monaco in 2017.

Voor clubs zoals Ajax Amsterdam, PSV, Saint Etienne, RSC Anderlecht en Panathinaikos die in de jaren ’70 en ’80 van vorige eeuw meestreden voor de hoofdprijzen is in het beste geval nog een figurantenrol weggelegd.

De auteurs zien niet direct een oplossing voor de problematiek omdat alle maatregelen die kleinere clubs zouden bevoordelen rechtstreeks ingaan tegen de belangen van de financieel dominante en grote clubs. De UEFA is dan ook zeer beducht voor een alternatief van de huidige Champions League, een competitie die miljarden genereert aan uitzend- en marketingrechten.

Meer