In een podcast van Business AM-auteur Xavier Verellen liet groene energie-ondernemer Maarten Michielssens (EnergyVision) zijn licht schijnen over de energiecrisis. Hij ziet eerst donderwolken, maar blijft positief op de lange termijn.
Maarten Michielssens stak 6.200 euro in zijn EnergyVision, dat zonnepanelen en laadpalen plaatst. Op nog geen 8 jaar bouwt hij het uit als een cruciale speler voor de energietransitie. De erkenning kwam er met de instap van het investeringsfonds van Marc Coucke, waardoor EnergyVision vandaag wordt gewaardeerd op 320 miljoen euro.
Michielssens is, kortom, een gedreven entrepreneur in de energiesector. Hij kan het zich, zelfs in deze donkere tijden voor de industrie, niet permitteren om de moed te laten zakken. Op erg heldere wijze verwoordt hij de problematiek waarmee ons continent zich geconfronteerd ziet.
Vrijmaking energiemarkt
“We leven in heel turbulente tijden”, klinkt het. “Vorig jaar is de gasprijs maal drie gegaan, daar zijn bedrijven letterlijk op gesneuveld. Vandaag staat de gasprijs drie keer hoger dan het recordniveau van vorig jaar”, aldus Michielssens (Intussen is de gasprijs al wat gedaald; maar staat die nog steeds historisch hoog; 208 euro per megawattuur op de Nederlandse termijnmarkt, red.).
“Er zijn systeemfouten. (…) Vroeger waren er monopolisten, en de energieprijs – dan zei men: je kijkt naar de gemiddelde productiekost van allerlei energiefabrieken over Europa, je neemt het gemiddelde: en da’s de energieprijs voor de consument”. Maar: “Met de vrijmaking van de energiemarkt heeft men gezegd: je kijkt naar de duurste fabriek van Europa, en dat is je prijs voor de spotmarkt.”
Maarten Michielssens (EnergyVision)
- Ter informatie: de spotmarkt (ook wel cashmarkt genoemd), is een centrale goederen- of effectenbeurs waar gehandeld wordt in bulkgoederen (zoals grondstoffen) of effecten die direct van eigenaar wisselen tegen betaling.

Overwinsten afromen
Het is een maatregel waar Michielssens niet mee kan leven: “Vandaag, als ik zonnepanelen plaats bij een klant – die investering doe ik op dag nul – de komende jaren komt daar energie uit, ik heb daar geen investering meer op te doen. Dus mijn energiekost is gekend: da’s gewoon alle kilowattuur die eruit komt versus de investering: je deelt dat door mekaar, en je hebt de kost van energie, en da’s een paar cent per kilowattuur.” Verder: “Kerncentrale, uw investering is gedaan, tientallen jaren geleden. Wind op zee: investering is gedaan (…) Die energie komt daar uit, je hebt daar zeer weinig kosten aan.”
“En toch, voor dezelfde kilowattuur die je vorig jaar verkocht aan 4 of 5 cent, met dezelfde kilowattuur zonder dat je een investering hebt, kun je die plots verkopen aan 30 of 40 cent omdat er jaren geleden beslist is: we kijken naar de duurste fabriek, en dat is uw spotprijs.”
“Dat is een systeemfout. En vandaag hoor je, zowel in België als in buitenland, politici spreken over: we gaan de overwinsten afromen. Uiteraard. En zorg vooral dat die systeemfout eruit is. Europa moet daarvoor zorgen.”
“Je moet de klant serieus nemen”
Stellig: “Wij weigeren de stroom zo duur te verkopen aan onze klanten. Wij gaan met onze klanten 10, 15 jaar in zee. Ik kan nu gemakkelijk zeer veel geld vragen voor diezelfde kilowattuur die mij erg weinig kost, aan dezelfde klanten. Maar binnen twee jaar ga ik moeten uitleggen waarom ik dat gedaan heb. Ik doe dat niet! Wij laten zo miljoenen euro’s winst liggen dit jaar. Maar niemand bij ons heeft daar een probleem mee hé. (…) Je moet je klant serieus nemen.”

Geboren optimist
De Belgische ondernemer is echter – nog steeds – positief gestemd over de energietoekomst.
“Ik denk dat we aan de moeilijkste winter staan die we op vlak van energie in ons leven gaan kennen”, klinkt het eerst. “Ik hoop dat we daar zonder kleerscheuren door geraken. Ik weet dat daar zeer veel politici mee bezig zijn. In heel Europa, heel de wereld.”
Ook: “Als we er door geraken, hebben we het ergste gehad, denk ik. Dan kunnen we energieonafhankelijker worden. Dan gaan we lokaal meer kunnen doen.”
“Ik ben echt een geboren optimist. Ik ben er bijvoorbeeld van overtuigd: binnen vijf jaar ga je thuis een dynamisch contract hebben dat elk kwartier je energieprijs wijzigt. Ga je elektrisch rijden; ga je thuiskomen met je auto die je op het werk hebt opgeladen. Kom je met een volle batterij thuis, die je thuis gaat gebruiken om te koken, enzovoort. En ’s nachts ga je, als energie heel goedkoop is, als je zelfs betaald wordt om energie te verbruiken, op dat moment gaat je batterij terug volladen, en de volgende morgen rijd je weg. En dat gaat automatisch lopen.”
Maar deze winter, dus, alle hens aan dek. (ddw)