De wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide door energie heeft vorig jaar een recordhoogte bereikt, hoewel de grotere inzet van duurzame technologieën – zoals zonnekracht en elektrische voertuigen – het effect van het toegenomen gebruik van steenkool en olie heeft helpen beperken. Dat staat in een rapport van het International Energy Agency (IEA).
Energiesector produceerde vorig jaar recordvolume aan koolstofdioxide

Waarom is dit belangrijk?
In de volgende jaren zal de uitstoot van broeikasgassen, vooral als gevolg van de verbranding van fossiele brandstoffen, sterk moeten worden verminderd om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken en een op hol geslagen klimaatverandering te voorkomen. Maar het voorbije jaar moest alsnog een stijging van de emissies worden gemeld.Rem: “We merken nog steeds op dat de uitstoot van fossiele brandstoffen toeneemt”, voert Fatih Birol, directeur van het internationale energiebureau, aan in een commentaar op het rapport.
- “Dit zorgt voor een belangrijke rem op de inspanningen om de klimaatdoelstellingen van de wereld te halen.”
- Het rapport van het energiebureau komt slechts enkele weken nadat de grote producenten van fossiele brandstoffen – zoals Chevron, Exxon Mobil en Shell – recordwinsten konden rapporteren, terwijl British Petroleum (BP) aankondigde terug te komen op zijn plannen om de productie van olie en gas te verminderen en de uitstoot te beperken.
- “Internationale en nationale fossiele brandstofbedrijven boeken recordwinsten en moeten hun deel van de verantwoordelijkheid nemen”, werpt Birol daarbij op.
Oorlog: De wereldwijde energiesector veroorzaakte vorig jaar een uitstoot van 36,8 miljard ton koolstofdioxide (CO2). Dat betekende een stijging met 0,9 procent tegenover het jaar voordien.
- De uitstoot door de verbranding van steenkool liep op met 1,6 procent, te wijten aan de beslissing van vele landen om naar deze energievorm over te stappen.
- Die verschuiving werd in de hand gewerkt door de inval van Rusland in Oekraïne en de vermindering van de Russische gasleveringen aan Europa, wat op de internationale gasmarkt tot recordprijzen leidde.
- De uitstoot door de oliesector steeg met 2,5 procent, maar bleef wel onder het niveau dat voor de uitbraak van de coronacrisis werd opgetekend.
- Ongeveer de helft van de toename het voorbije jaar was te wijten aan de groeiende activiteit in de luchtvaart, die zich van een absoluut dieptepunt tijdens de pandemie herstelde.
- Ook de lagere productie van kerncentrales en extreme weersomstandigheden zoals hittegolven hebben volgens het rapport bijgedragen tot de stijging van energiegerelateerde emissies.
- De emissies werden echter gedeeltelijk gecompenseerd door een toename van hernieuwbare bronnen zoals windenergie en zonnekracht, maatregelen voor de versterking van de energie-efficiëntie en de overstap naar elektrische voertuigen.
- Hierdoor kon de uitstoot van koolstofdioxide het voorbije jaar met 550 miljoen ton worden verminderd.
(nd)