Door hoge energieprijzen verbruiken we tot bijna 20 procent minder gas

De energiecrisis dwingt ons om ons energieverbruik onder de loep te nemen. Uit cijfers van de gasnetbeheerder Fluxys blijkt dat het Belgische gasverbruik in de periode van 1 januari tot 26 juni met bijna 20 procent is gedaald in vergelijking met vorig jaar.

Tot op vandaag moeten we het hoofd bieden aan hoge energieprijzen. Dat komt onder meer door de oorlog in Oekraïne. Zo heeft Rusland de gasleveringen aan verschillende Europese landen, waaronder onze buurlanden Frankrijk en Nederland, volledig of gedeeltelijk stopgezet. De Nederlandse TTF-Future, de referentieprijs voor aardgas in Europa, staat momenteel op 129,65 euro per megawattuur. Ter vergelijking: voor de start van de oorlog in Oekraïne (23 februari) was dat 88,9 euro.

Impact prijsstijgingen

Die prijsstijgingen voelen we vandaag al in onze portefeuille. Veel energieleveranciers hebben de afgelopen maanden het tarief op de voorschotfacturen (bij een energiecontract met een variabel tarief) verhoogd. Om de prijsstijgingen ietwat binnen de perken te houden, heeft de federale regering het btw-tarief op zowel gas als elektriciteit tijdelijk verlaagd naar 6 procent.

Dat neemt niet weg dat veel Belgen de afgelopen maanden hun gasverbruik fors hebben verlaagd. Globaal daalde het gasverbruik met 18,5 procent. Gezinnen en kmo’s verbruikten 18,33 procent minder gas dan het jaar voordien. De industrie deed het met 11,24 procent minder, terwijl de elektriciteitscentrales op gas hun verbruik 26,45 procent lager draaiden. Gezinnen zijn goed voor ruim de helft van het gasverbruik in ons land, de industrie voor een kwart en elektriciteitsproductie voor een ruim vijfde.

“Energieprijzen zullen hoog blijven”

Tinne Van der Straeten (Groen), federaal minister van Energie, laat in een reactie aan Belga weten dat ze niet verwacht dat de situatie snel zal keren. “De energieprijzen zullen hoog blijven, en eventueel verder stijgen als de Russische president Vladimir Poetin de gaskraan helemaal dichtdraait”, klinkt het.

Ze voegt eraan toe dat er vandaag geen aanwijzingen zijn van een bevoorradingsprobleem. “Maar de situatie wordt elke dag geëvalueerd. Slim omgaan met energie is vandaag belangrijker dan ooit”, aldus de minister. Eerder hebben de Franse energiereuzen en FEBEG, de Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven, ook al opgeroepen om op ons energieverbruik te letten.

“We moeten collectief iets doen aan de energievraag door ons verbruik te verminderen, zodat we enige speelruimte hebben. Wij zullen het nodig hebben om toekomstige consumptiepieken te beheersen en om de technische gevaren of geopolitieke schokken op te vangen waarmee wij te maken kunnen krijgen”, staat er in een open brief van de Franse energiebedrijven.

Meer