De Vlaamse energieregulator VREG heeft de nieuwe distributienettarieven voor volgend jaar goedgekeurd. Een gezin met een gemiddeld gas-en elektriciteitsverbruik zal daardoor 46 euro meer per jaar betalen.
Energiefactuur volgend jaar duurder door stijgende distributienettarieven

Waarom is dit belangrijk?
Het distributienettarief is hetgeen we betalen om elektriciteit of aardgas tot bij ons thuis te krijgen. Ze dekken de kosten die netbeheerder Fluvius maakt voor de aanleg en het onderhoud van de distributienetten.In het nieuws: De distributienettarieven zullen volgend jaar met gemiddeld 8 procent stijgen.
- Concreet betaalt een gezin met een gemiddeld verbruik vanaf 2024 27 euro meer nettarieven voor elektriciteit en 18 euro meer nettarieven voor aardgas.
- In totaal zullen de distributienettarieven voor elektriciteit voor een gezin met een gemiddeld verbruik (3.500 kWh) vanaf 2024 uitkomen op 364 euro. Dat is 27 euro meer dan dit jaar.
- Een gezin met een gemiddeld aardgasverbruik (17.000 kWh per jaar) betaalt in 2024 245 euro aan distributienettarieven. Dat is 18 euro meer dan in 2023.
Waarom stijgen de tarieven?
Details: “De stijging komt voornamelijk door de inflatie en doordat de
maatregelen om de energiefactuur te verlagen in 2022 en 2023 niet langer of minder doorwerken
in 2024″, aldus de VREG.
- De nettarieven voor elektriciteit liggen wel nog steeds lager dan in de periode voor 2022.
Opgemerkt: De tarieven in de ene regio kunnen forser stijgen dan in de andere.
- “De situatie verschilt van netbeheerder tot netbeheerder en hangt dus af van waar u woont”, verduidelijkt de energiewaakhond. “De nettarieven voor Fluvius Antwerpen, Fluvius Limburg, Fluvius West en PBE stijgen meer dan gemiddeld, de nettarieven voor de andere distributienetbeheerders stijgen minder.”
- Die verschillen ontstaan voornamelijk door de zogenaamde “regulatoire saldi’. De distributienetbeheerders die in het verleden de nettarieven te laag ingeschat hebben en daardoor minder inkomsten ontvingen, kunnen die tekorten, in lijn met de tariefmethodologie, nu verrekenen waardoor de nettarieven voor 2024 iets meer stijgen.
- Uit een eerdere vergelijking van CallMePower, een vergelijkingssite voor energie, telecom en verzekeringen, bleek eerder dit jaar dat het tariefverschil voor elektriciteit tussen de duurste en goedkoopste netbeheerder oploopt tot 185,89 euro.
- De laagste nettarieven in Vlaanderen zijn te vinden bij de netbeheerder Intergem. Een huishouden met een gemiddeld verbruik betaalt op jaarbasis 312,99 euro voor de distributie van elektriciteit.
- Wavere is de duurste gemeente voor de distributie van elektriciteit. Een gezin met een gemiddeld verbruik betaalt op jaarbasis 498,88 euro aan de netbeheerder Régie de Wavre (REW).
Bedrijven betalen ook meer
Ook dit nog: De bedrijven ontsnappen evenmin aan de tariefstijgingen.
- Een kmo op laagspanning met een elektriciteitsverbruik van 30 MWh per jaar en een
gemiddelde maandpiek van 15 kW betaalt vanaf volgend jaar 220 euro meer. Dat is een stijging met 12 procent. - Een kmo met een aardgasverbruik van 116.280 kWh per jaar betaalt 80 euro meer ten opzichte van 2023, oftewel een toename van 8 procent.
- De nettarieven voor bedrijven op middenspanning: In 2024 betaalt een bedrijf met een elektriciteitsverbruik van 160 MWh per jaar, een toegangsvermogen van 95 kVA en maandpieken van gemiddeld 70 kW gemiddeld 117 euro of 2 procent meer ten opzichte van dit jaar.
Meer weten over de veranderingen in 2024? Lees dan ook deze stukken:
- Verschillende subsidies voor zonnepanelen verdwijnen volgend jaar: wat moet je weten?
- Ziek tijdens de vakantie? Vanaf volgend jaar tellen die dagen niet meer mee als vakantiedagen