Energiecrisis verre van voorbij: elektriciteitsprijzen rijzen de pan uit nadat Frankrijk productieprognoses kernenergie verlaagt

De Europese elektriciteitsprijzen schoten de hoogte in nadat EDF, de grootste kernenergieproducent van het continent, voor de tweede keer in een maand tijd zijn nucleaire productiedoelstelling verlaagde. De prognose voor de nucleaire productie voor 2022 werd van de eerder verwachte 300-330 terawattuur tot 295-315 terawattuur verlaagd. Volgens EDF houdt de verlaging verband met veiligheidscontroles van zijn reactoren.

Waarom is dit belangrijk?

De reactoren van EDF vormen de ruggengraat van een steeds geïntegreerder Europees elektriciteitssysteem. Maar de vloot wordt steeds onbetrouwbaarder door lange periodes van gepland en ongepland onderhoud. Recente stroomonderbrekingen hebben de Europese energiecrisis nog verergerd, net nu de spanningen tussen Rusland en Oekraïne hoog oplopen en er vanuit het grootste land ter wereld minder aardgas naar het continent stroomt.

EDF (Electricité de France, het bedrijf is grotendeels in handen van de Franse staat, red.) opperde dat zijn nucleaire productie dit jaar zou kunnen dalen tot een niveau dat sinds 1990 niet meer is voorgekomen. Het tekort heeft Frankrijk soms gedwongen om elektriciteit te importeren. Hierdoor worden leveringen in buurlanden die gewend zijn om te vertrouwen op de Franse nucleaire gigant om de lichten aan te houden, krap. Dat schrijft persbureau Bloomberg.

Problemen met reactoren

 • EDF zei dat de nucleaire productie naar verwachting zal dalen tot 295 en 315 terawattuur in 2022, tegen een eerdere prognose van 300 en 330 terawattuur.
 • Ook wierp het energiebedrijf op dat zijn nieuwe productieprognoses verband hielden met bekende of vermoede corrosieproblemen in 11 reactoren.
  • Drie reactoren – Chinon 3, Bugey 4 en Cattenom 3 – werden geconfronteerd met ongeplande stilleggingen.
   • Onlangs haalde nog een olielek de kerncentrale Tricastin offline.
  • De verschillende reactorstoringen zullen de inkomsten van de Franse nucleaire reus drukken.
  • Het terugkopen van 15 terawattuur aan stroom tegen de huidige prijzen kost EDF 2,1 miljard euro (2,4 miljard dollar), of 8% van de marktkapitalisatie van het bedrijf, stipt Ahmed Farman, analist bij Jefferies Group, aan.
 • De Duitse stroomprijzen voor volgend jaar, een Europese benchmark, stegen met maar liefst 4,7% tot 147 euro per megawattuur, terwijl het contract voor maart met maar liefst 5,5% omhoogschoot. Het Franse contract voor volgend jaar steeg met 7% tot 162 euro, het hoogste niveau tot nu toe in 2022.

Zakenbank Morgan Stanley voert daarbovenop in een rapport aan dat er een “aanzienlijke waarschijnlijkheid” is dat er ook een productieverlaging aankomt in 2023. Een aankondiging daarover kan volgen op de bekendmaking van EDF’s resultaten, later deze maand.

“Zorgwekkend voor volgende winter”

De laatste keer dat de nucleaire productie van het bedrijf onder de 300 terawattuur zakte, was meer dan drie decennia geleden.

“Wanneer de doelstelling dichtbij of onder de 300 terawattuur ligt, is dit zorgwekkend voor de volgende winter qua vraag en aanbod”, laat Emeric de Vigan, CEO van het Franse energie-analysebedrijf COR-e, optekenen door Bloomberg.

Analisten stellen dat een slabakkende kernenergieproductie het gebruik van meer met fossiele brandstoffen aangedreven centrales aanmoedigt. Hierdoor wordt de prijs van koolstofemissierechten, die voor het eerst de 100 euro per ton benaderen, opgedreven.

“De hoge koolstofprijs heeft een directe impact op de elektriciteitsprijzen, aangezien er op korte termijn geen alternatieven zijn voor de opwekking van steenkool en gas. In periodes waarin kernenergie en hernieuwbare energiebronnen de vraag niet kunnen dekken, bepalen steenkool en gas effectief de elektriciteitsprijzen”, wordt Fabian Rønningen, analist bij Rystad Energy, geciteerd door Reuters.

Aandeel

Het aandeel EDF daalde in Parijs met maar liefst 3,5%, maar herstelde zich later weer om ‘slechts’ 2% lager te handelen. Sinds december heeft het een opzienbarende 40% verlies geleden, weet persbureau Reuters.

“Wij denken dat deze aankondigingen schadelijk zijn voor het sentiment op het aandeel en beleggers kunnen aanmoedigen om langer te wachten voordat ze weer op de naam instappen”, schrijven de analisten van Morgan Stanley in hun rapport.

Frankrijk was in de tweede helft van vorig jaar de grootste netto-exporteur van elektriciteit in Europa en zond het equivalent van 10% van zijn vraag naar het buitenland, volgens industrieconsultant Enappsys.

(jvdh)

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20