Olielek haalt Franse kernreactor offline

Een Zuid-Franse kernreactor met een vermogen van 900 megawatt (MW) is deze ochtend in de vroege uren offline gehaald. De reden? Er was een olielek aangetroffen in een pijp voor de stoomgenerator in het noodvoorziening-circuit van een niet-nucleaire zone van de reactor. Dat laat het energieconcern EDF optekenen door het persbureau Reuters.

Waarom is dit belangrijk?

Kernenergie is goed voor ongeveer 75 procent van de elektriciteitsproductie in Frankrijk. Daarmee is het land nog afhankelijker van kernenergie dan België (40 tot 50 procent).
Verschillende reactoren, samen goed voor bijna 15 procent van de totale nucleaire beschikbaarheid, zijn momenteel offline nadat in december corrosie werd vastgesteld in leidingen.

De kerncentrale Tricastin ligt in het zuiden van Frankrijk, aan het kanaal Donzère-Mondragon (omleidingskanaal van de Rhône), dat gebruikt wordt voor het koelwater. Door de ontdekking van een olielek werd de derde reactor (Tricastin 3) in de centrale van het netwerk geschakeld.

Verwacht wordt dat deze reactor op 3 februari weer online zal zijn.

Het serviceteam werd ontboden voor reparaties om de reactor zo snel mogelijk weer online te brengen, zei EDF. Het grootste elektriciteitsbedrijf van Europa stipte daarnaast aan dat de onderbreking geen invloed had op de toevoer naar de drie andere reactoren van Tricastin, die nog steeds op volle capaciteit werken.

Vakbonden

Ook in Frankrijk lopen de spanningen hoog op rond de energiefactuur. Zo wil de Franse regering elektriciteitsrekeningen voor consumenten plafonneren. Vakbonden van de EDF hebben echter verklaard dat zij van plan zijn juridische stappen te ondernemen tegen deze maatregel, en ook tegen het besluit om EDF te dwingen meer stroom onder de marktprijs aan rivalen te verkopen.

De Franse regering heeft gezegd dat ze bereid is om EDF te ondersteunen indien nodig, maar heeft geen plannen om het bedrijf, dat grotendeels in handen is van de staat, te renationaliseren.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.