Nu de Chinese economie het moeilijk heeft door stroomtekorten, zet het land in op zwarte energie. De invoer van steenkool, voornamelijk uit de VS en Australië, is met 96,2 procent gestegen ten opzichte van oktober 2020, na een daling in de voorgaande maand. China blijft ’s werelds grootste verbruiker en uitstoter van koolstof.
Energiecrisis China: import steenkool verdubbeld tegenover een jaar geleden
Waarom is dit belangrijk?
Dit is opnieuw een teken dat niets doeltreffends kan worden gedaan in de strijd tegen de opwarming van de aarde zonder een blijvende inzet van 's werelds grootste economieën.China’s maandelijkse steenkoolaankopen bereikten 26,9 miljoen ton in oktober, een stijging met 96,2 procent jaar-op-jaar, ondanks het feit dat het land een maand eerder had aangekondigd dat het niet langer zou investeren in steenkoolmijnen in andere landen. Hierdoor kwam de ontwikkeling van deze industrie wereldwijd feitelijk tot stilstand, aangezien China een van de laatste grote geldschieters was.
De stijging komt er wel nadat de invoer van steenkool in september 2021 met 18,2 procent nog was gedaald ten opzichte van september 2020.
Regen overspoelt de mijnen
De reden voor de importstijging is het energietekort waarmee het land recent te kampen heeft gehad. Het heeft daarop gereageerd door de steenkoolwinning te stimuleren, maar de zware regenval heeft de eigen industrie in oktober lamgelegd.
China blijft over een langere periode bekeken de grootste steenkoolproducent ter wereld, met 3,9 miljard ton gewonnen steenkool in 2020, en de ramingen voor 2025 liggen rond 4,1 miljard ton. Maar de overstromingen hebben 60 mijnen uit de provincie Shanxi tijdelijk gesloten. Het belangrijkste steenkoolgebied heeft vorig jaar nog 1,06 miljard ton steenkool geproduceerd, meer dan een kwart van het totaal van het land.
De Verenigde Staten, een ander steenkoolproducerend land, blijven China’s grootste handelspartner, ondanks een daling van de invoer met ongeveer 4,6 procent in oktober ten opzichte van een jaar eerder. Dat terwijl de uitvoer naar de VS een hoog groeipercentage van bijna 22,7 procent behield, volgens Chinese douanegegevens.
Terug naar normaal – tot de winter
De invoer uit Australië – ooit China’s grootste bron van steenkool – daalde in oktober met 50,7 procent in september tot 24,3 procent jaar op jaar, zo blijkt uit douanegegevens. De uitvoer steeg met 22,3 procent, iets minder dan de 23,8 procent in september.
Eerder werd al duidelijk dat China meer steenkool invoerde uit Rusland.
Zondag verklaarde China’s State Grid, een elektriciteitsbedrijf van de staat, dat de vraag naar en het aanbod van elektriciteit in de gebieden waar het actief is, weer normaal zijn. Maar het bedrijf waarschuwde ook voor moeilijkheden in de komende wintermaanden.
Azië-Pacific
Volgens de laatste editie van BP’s Statistical Review of World Energy was de regio Azië-Pacific vorig jaar verantwoordelijk voor 52 procent van de wereldwijde uitstoot van kooldioxide. China alleen al was verantwoordelijk voor 59 procent van de emissies in de regio, terwijl India 13,7 procent voor zijn rekening nam, aldus het rapport.
Afgelopen donderdag hebben 28 landen zich tijdens COP26 aangesloten bij een internationale alliantie om geleidelijk een einde te maken aan het gebruik van steenkool, maar ’s werelds grootste kolenverbranders, zoals China en India, hebben zich er niet bij aangesloten.
(lv/evb)