Key takeaways
- Biofotovoltaïsche panelen maken gebruik van fotosynthetische organismen zoals zeewier om licht om te zetten in elektrische energie.
- Macroalgen, zoals zeewier, zijn robuuster en gemakkelijker om mee te werken dan microalgen die eerder werden gebruikt in soortgelijke projecten.
- Het lopende onderzoek is erop gericht om de efficiëntie van biofotovoltaïsche systemen op basis van zeewier te verbeteren om apparaten van energie te voorzien.
Wetenschappers in de hoofdstad van Chili onderzoeken de mogelijkheden van zeewier om elektriciteit op te wekken via een proces dat biofotovoltaïsche energie wordt genoemd. Biofotovoltaïsche panelen maken gebruik van fotosynthetische organismen zoals zeewier om licht om te zetten in elektrische energie. Het zeewier wordt verspreid over elektroden, waardoor de werking van zonnepanelen wordt nagebootst.
Voordelen en uitdagingen
Macroalgen, zoals zeewier, hebben voordelen ten opzichte van microalgen die eerder in soortgelijke projecten zijn gebruikt. Zeewier is robuuster, meercellig, gemakkelijker om mee te werken en gemakkelijker te oogsten. De huidige efficiëntie van elektriciteitsproductie uit zeewier moet echter worden verbeterd.
Lopend onderzoek en toekomstige mogelijkheden
Het lopende onderzoek is erop gericht om de efficiëntie van biofotovoltaïsche energie op basis van zeewier te verbeteren. Dit zou de technologie levensvatbaar maken voor het voeden van apparaten zoals gloeilampen en LED’s in bepaalde situaties waarin alternatieven niet beschikbaar zijn.
Algen worden nog steeds onvoldoende onderzocht en bieden mogelijkheden voor toekomstige ontdekkingen. Deskundigen geloven dat algen waardevolle genen en moleculen bevatten met potentiële toepassingen buiten de energieproductie, mogelijk ook voor medicinale doeleinden.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!