De energiecrisis is nog niet gedaan, zegt Duitse energietopman

De energiecrisis is nog niet gedaan, zegt Duitse energietopman
Een LNG-schip komt aan bij een haven – Sean Gallup/Getty Images

Klaus Müller, voorzitter van de Bundesnetzagentur, de Duitse regelgever voor elektriciteit, gas, telecommunicatie, post en spoorwegen (BNetzA), denkt dat de energiecrisis in Duitsland nog niet gedaan is. Dat vertelde hij aan Funke Mediengruppe, een van de grootste mediagroepen in Duitsland.

In het nieuws: Müller denkt dat, hoewel al veel vooruitgang is geboekt, het nog altijd mogelijk is dat er energietekorten ontstaan in Duitsland.

  • Volgens de energietopman is Duitsland er zeer snel in geslaagd om zijn afhankelijkheid van Russisch aardgas af te bouwen. Voor de oorlog in Oekraïne begon importeerde de grootste economie van Europa meer dan de helft van zijn aardgas uit Rusland. 
  • Müller denkt dat de Duitse gasvoorraad eind deze zomer al gevuld zal raken. Dat is enkele maanden eerder dan het jaar voordien, toen in Europa een crisis dreigde te ontstaan nadat de prijs van aardgas naar ongeziene hoogtes schoot. 
  • “Wat het opvullen van de opslagtanks betreft, zitten we nu op een ander niveau dan vorig jaar (…) maar de grootste factor blijft het weer”, zei Müller. “De energiecrisis is nog niet voorbij.”
  • Als het weer zeer warm is deze zomer, dreigt de vraag naar aardgas te stijgen. Daardoor zouden voorraden trager gevuld raken. Ook de toenemende vraag uit Azië, voornamelijk nu de Chinese economie terug op gang komt, kan een rol spelen.
    • Het zou nu al winstgevender zijn voor schepen uit de VS om vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) naar Azië te verschepen dan naar Europa. De VS zijn een van de belangrijkste exporteurs van LNG geworden.

Doemscenario vermeden

Opvallend: Waar eind vorig jaar voor gevreesd werd, namelijk een ware energiecrisis in Europa, werd uiteindelijk vermeden.

  • Tijdens de herfst van 2022 bestond de angst dat een koude winter ervoor zou zorgen dat de Europese gasvoorraden bijna leeg zouden achterblijven deze lente. In dat geval zou het zeer moeilijk zijn geworden om die terug op te vullen tegen de volgende winter.
  • Uiteindelijk gebeurde dat niet. Een milde winter, een lager dan verwachte vraag uit China, een overvloed aan LNG-aanbod en maatregelen binnen Europa om het gebruik te drukken, hebben er allemaal toe bijgedragen dat de gasvoorraden nu nog altijd grotendeels gevuld zijn. De prijs van aardgas is sinds de piek in augustus vorig jaar met meer dan 90 procent gedaald.
  • Door de angst voor tekorten, moest de economie toch wat klappen incasseren. Een aantal bedrijven die actief zijn in energie-intensieve industrieën, waaronder producenten van meststoffen, staal en chemicaliën, zagen zich genoodzaakt om de productie stil te leggen of te verminderen. 
  • De hoge energieprijzen vorig jaar duwden ook de inflatie omhoog, waardoor de Europese Centrale Bank (ECB) zich genoodzaakt zag om de rentes te verhogen. Daardoor vertraagt de economische groei en zijn sommige landen, waaronder Duitsland, in een recessie beland. (CV)
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.