En zo verdwijnt de naam van Zwitserlands op een na grootste bank stilaan uit het collectieve geheugen

En zo verdwijnt de naam van Zwitserlands op een na grootste bank stilaan uit het collectieve geheugen
Het hoofdkantoor van Credit Suisse in Zwitserland – Alessandro Della Bella/Bloomberg via Getty Images

In maart van dit jaar stond de Zwitserse bank Credit Suisse op instorten. Onder impuls van de overheid besliste sector-genoot (en de grootste bank van het land) UBS om het noodlijdende Credit Suisse over te nemen. Maar één ding lijkt alvast wel te sneuvelen bij de overname: de naam.

Waarom is dit belangrijk?

Even leek de Amerikaanse bankencrisis de Grote Plas over te steken. Silicon Valley Bank, Silvergate Bank en Signature Bank gingen overkop, en dat zorgde ook hier voor paniek. Klanten trokken hun bank in twijfel, wat vooral voor het door schandalen geplaagde Credit Suisse tot problemen leidde. Door klanten die massaal hun geld opvroegen, leek de bank te gaan omkantelen; een overname van UBS deed de rust weerkeren, en een Europese bankencrisis was voorlopig van de baan.

In het nieuws: Zeg niet langer “Credit Suisse”, maar “Credit Suisse AG, a UBS Group company”.

  • Op de gevel van 11 Madison Avenue in New York, waar Credit Suisse haar Amerikaans hoofdkwartier houdt, prijkt sinds kort een nieuw logo. Dat moet duidelijk maken dat de bank niet langer een zelfstandige entiteit is, maar onderdeel van de UBS-groep. Ook op andere kantoren van de bank wordt het oude logo verwijderd en vervangen. Het doel is om de verwarring bij klanten van beide banken weg te nemen, zo vertelt een ingewijde.
  • De nieuwe platen, waar gewoon in saaie letters “Credit Suisse AG, a UBS Group company” op staat geschreven, zijn echter niet definitief. Dat weet Financial Times, op basis van bronnen binnen UBS. De overnemer zou van plan zijn de Credit Suisse-logo’s binnenkort gewoon met hun eigen logo te vervangen.

Bij de Britten

  • Momenteel blijft de rebranding beperkt tot de Verenigde Staten. Volgens twee ingewijden zou het doorgetrokken kunnen worden naar het Verenigd Koninkrijk. Daar bezit de bank een 21 verdiepingen tellend gebouw op One Cabot Square, in het centrum van de Londense zakenwijk Canary Wharf.
  • De vraag rijst ook wat UBS gaat doen met One Cabot Square. Als onderdeel van de integratie in UBS zou het de helft van de banen bij Credit Suisse schrappen, vooral bij de Britse, Amerikaanse en Aziatische takken. Het gebouw wordt in tijden van thuiswerk al amper gebruikt door de 5.000 werknemers van Credit Suisse UK.

Snel beslissing

In eigen land: In Zwitserland zelf lijkt Credit Suisse wel te blijven bestaan als apart ‘merk’. Al lijkt dat dan vooral toch om een verkoop makkelijker te maken.

  • Volgens Sergio Ermotti, de CEO van UBS, is het niet de bedoeling dat de twee banken apart blijven bestaan: “Dat is zelfs niet voor te stellen, laat ons daar duidelijk over zijn”, zei hij nog in juni. Dan kunnen er twee scenario’s plaatsvinden: of Credit Suisse wordt volledig geïntegreerd in UBS, of het wordt van de hand gedaan.
  • Oorspronkelijk was UBS van plan om die activiteiten volledig te integreren, maar later krabbelde Ermotti terug en zei dat alle opties op tafel liggen, inclusief verkoop of verzelfstandiging. UBS zei dat het in het derde kwartaal van dit jaar een beslissing zou nemen.
  • Volgens FT zou de aankondiging wel eens eerder kunnen vallen, namelijk op 31 augustus. Die dag stelt Ermotti de resultaten van het tweede kwartaal van 2023 voor. Al schrijft de krant dat de bekendmaking van het lot van Credit Suisse ook tot september kan worden uitgesteld.
  • De overname van de noodlijdende bank werd dan wel in maart bekendgemaakt en in juni afgerond, de integratie in het grotere UBS zou jaren kunnen duren. (cv)
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.