Over tien jaar zouden de Verenigde Arabische Emiraten tussen 30 procent en 40 procent van hun voedselconsumptie met eigen productie moeten kunnen dekken. Dit betekent echter dat het huidige productieniveau minstens zal moeten verdrievoudigen. Dat heeft Marian Almheiri, minister voor voeding van de Verenigde Arabische Emiraten, gezegd.
Momenteel moet het land, dat in grote mate uit woestijn bestaat, 90 procent van zijn voedselvoorraden invoeren.
Rijst
‘Een wereldwijde stijging van de voedselprijzen en de verstoring van de toeleveringsketens door de uitbraak van de coronapandemie, hebben de emiraten aangezet om landbouw en veeteelt te stimuleren’, benadrukt het persbureau Bloomberg.
‘De autoriteiten hebben daarbij een aantal plannen versneld tot uitvoer gebracht. Onder meer wordt in de woestijn rijst verbouwd, terwijl grote kuddes melkkoeien werden ingevoerd. Daarnaast investeren de emiraten, die grote metropolen zoals Abu Dhabi en Dubai omvatten, ook in onderzoek naar voedselproductie in de ruimte en andere extreme omgevingen.’
In november kocht ADQ Holdings, een van de staatsinvesteringsfondsen van Abu Dhabi, een belang van 45 procent in Louis Dreyfus Company, handelaar in landbouwproducten. ‘We zullen onze binnenlandse voedselproductie de volgende tien jaar gevoelig opdrijven,’ betoogde minister Almheiri.
Israël
‘Iedereen beseft dat een sterke afhankelijkheid van de wereldwijde voedselvoorziening geen ideale situatie is. De plannen zullen aanzienlijke investeringen vergen, temeer daar de bevolking van het land – dat nu ongeveer tien miljoen inwoners telt – over die periode naar alle verwachting ook nog verder zal groeien.’
Marian Almheiri merkt daarbij op dat er al een belangrijke vooruitgang is geboekt bij het kweken van onder meer quinoa en zalm. De minister zegt er bij elk van de zeven individuele emiraten op na te denken welke technologieën zouden kunnen worden ingezet om de voedselproductie te stimuleren.
Almheiri voert verder aan dat de emiraten over landbouw ook veel overleg plegen met Israël, sinds de twee landen vorig jaar hun betrekkingen hebben genormaliseerd. ‘Israël en de Verenigde Arabische Emiraten moeten met een vergelijkbaar klimaat – woestijnvorming en waterschaarste – omgaan,’ betoogt de minister daarbij.