Elton John hekelt ‘gapende gaten’ in Brexit-deal: ‘Muziekindustrie is stervende’

Afgelopen januari ondertekenden Elton John en honderd andere artiesten – waaronder Ed Sheeran, Roger Waters (Pink Floyd) en Sting – een opiniestuk waarin ze kritiek hadden op de Brexit-deal en de gevolgen ervan voor Britse muzikanten. Zes maanden later herhaalt hij zijn oproep aan de Britse regering om er iets aan te doen. 

In een lange post op zijn Instagram-pagina stelt Elton John de gevolgen van Brexit aan de kaak voor Britse artiesten die in de Europese Unie willen toeren.

‘Om maar meteen met de deur in huis te vallen: we lopen momenteel groot gevaar een generatie van talent te verliezen door de gapende gaten in de handelsovereenkomst van de regering’, begint hij. 

De zanger hekelt de ‘onbetaalbare kosten van visa’ en andere documenten die zijn Britse collega’s nodig hebben om door Europa te kunnen toeren, iets wat hij ‘essentieel acht voor de ontwikkeling en opleiding’ van nieuwe opkomende artiesten.

Sinds 1 januari van dit jaar hebben muzikanten en beroepsmensen uit de amusementssector namelijk een visum nodig voor tournees van meer dan 30 dagen in de Europese Unie.

Elton John kan deze extra kosten gezien zijn bekendheid gemakkelijk aan. Hij benadrukt dat hij niet voor zichzelf opkomt maar voor ‘de nieuwe generatie’, van wie de carrières ‘verlamd zullen zijn voordat ze begonnen zijn’.

‘Als ik, toen ik begon, te maken had gehad met de financiële en logistieke problemen waar jonge muzikanten tegenwoordig mee te maken hebben, had ik nooit de basis van mijn carrière kunnen leggen en ik betwijfel ten zeerste of ik dan zou zijn waar ik nu ben’, zegt de 74-jarige artiest.

Vruchteloze ontmoeting

‘Ondanks deze dreigende ramp lijkt de regering echter niet in staat of bereid om dit gapende gat in haar handelsovereenkomst te dichten en geeft ze liever de EU de schuld in plaats van een uitweg uit deze puinhoop te zoeken’, klaagt Elton John.

En de reden dat hij zo pessimistisch is, is omdat hij David Frost, de Britse minister die verantwoordelijk is voor de Brexit, vorige maand al heeft ontmoet. ‘Hij zei dat het een lang proces was om dit op te lossen. Helaas, onze industrie heeft geen tijd. Het is stervende’, waarschuwde de zanger.

Elton John roept de regering dan ook op om ‘korte- en langetermijnoplossingen te vinden om ervoor te zorgen dat de Britse muziekindustrie kan floreren’.

Elton John sluit zijn noodkreet af met een sterk financieel argument.

‘Het gaat erom of een van de meest succesvolle industrieën van het Verenigd Koninkrijk, met een waarde van 111 miljard pond per jaar, tot bloei kan komen en een grote bijdrage kan leveren aan onze culturele en economische rijkdom, of dat het ten onder zal gaan’, zo schreef hij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20