50 miljard dollar aan belastingen: Elon Musk uit kritiek op Democratische “miljardairstaks”

Tesla-CEO Elon Musk uitte op Twitter zijn kritiek over de belastinghervormingen die de Amerikaanse Democraten willen doorvoeren. De partij van president Joe Biden werkt hard aan een economisch hervormingsplan. Om die economische hervormingen te financieren willen progressieve Democraten een miljardairstaks invoeren. De hervormingen zorgen voor hevige discussie binnen de partij.

Belastingen voor de allerrijksten

In een reactie op socialenetwerksite Twitter heeft Tesla en Space X-CEO Elon Musk zijn kritiek laten horen op de miljardairstaks van de Democratische partij. “Uiteindelijk zullen ze andermans geld opgebruikt hebben, en dan komen ze achter jou aan”, reageerde Musk onder een Tweet die Amerikaanse burgers opriep om hun vertegenwoordigers een e-mail te sturen als bezwaar tegen de hervorming.

De miljardairtaks is een initiatief van Democratische senator Ron Wyden en viseert de allerrijkste Amerikanen. Iedereen met een vermogen boven 1 miljard dollar, of die drie jaar op rij meer dan 100 miljoen dollar verdiende, moet voortaan belastingen betalen op hun winsten uit aandelen en andere beleggingen. Die vorm van inkomsten blijft vandaag grotendeels buiten schot voor belastingen. De taks moet 20 procent van het riante relanceplan financieren van president Joe Biden.

Ambitieus relanceplan

Met zijn ‘Build Back Better’-agenda heeft Biden een betere verdeling van de welvaart, een renovatie van de Amerikaanse infrastructuur en een groenere economie voor de VS op het oog. Biden wil het leven voor lagere- en middenklasse Amerikanen comfortabeler maken door onder andere de kosten van kinderopvang, onderwijs en gezondheidszorg naar omlaag te halen. Het plan moet even historisch worden als de New Deal van president Franklin D. Roosevelt of de Great Society van president Lyndon B. Johnson.

Over de concrete inhoud van het plan zijn de Democraten de afgelopen weken volop aan het discussiëren. De Democraten hebben slechts een enorm nipte meerderheid in de Senaat, daarom doet Biden er alles aan om zijn partijleden op één lijn te krijgen.

De oorspronkelijke kostprijs kwam neer op een hallucinant bedrag van bijna 3,5 biljoen dollar. Dat reusachtige bedrag stootte op heel wat verzet bij enkele conservatievere en meer gematigde democraten. Na het verzet binnen de partij heeft het plan al heel wat pluimen verloren. Wat nog overblijft zou een pakket zijn van ongeveer 1,75 biljoen dollar, aldus AP.

De discussie legt duidelijk bloot hoe de Democraten verdeeld zijn in een progressieve en conservatieve vleugel. Het oorspronkelijk plan had heel wat progressieve elementen, maar door verzet van senatoren zoals Joe Manchin en Kyrsten Sinema zijn de meest ambitieuze plannen uit het plan verdwenen.

50 miljard aan belastingen

Dat Musk kritisch staat tegenover de hervorming spreekt voor zich, hij ziet zichzelf er rechtstreeks door geviseerd. Volgens berekeningen uit The Washington Post zou Musk in de eerste vijf jaar van het plan tot 50 miljard dollar aan belastingen moeten betalen, voor rivaalmiljardair Jeff Bezos zou dat 44 miljard dollar zijn. In een andere Tweet liet Musk verstaan dat hij de verdeling van welvaart het liefst aan private initiatieven overlaat, in plaats van de “tricksters” van de overheid.

Musk mocht zich deze week opnieuw tot rijkste man ooit kronen. Zijn fortuin steeg maandag dankzij een forse beursstijging naar 288,6 miljard dollar. Daarmee torent hij bijna 100 miljard dollar boven Amazon-oprichter Jeff Bezos uit.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.