Het sociale netwerk Twitter heeft te kampen met een dalende moraal en personeelsleden die het hazenpad kiezen sinds centimiljardair Elon Musk zijn overnamebod probeert in te trekken. Nu dreigt ook de grootste bron van inkomsten van het bedrijf in te storten, namelijk de reclame-industrie.
CEO Parag Agrawal zou het volgens berichtgeving van Financial Times steeds moeilijker krijgen om Twitter te besturen. Dat komt voornamelijk doordat Elon Musk onder een deal van 44 miljard dollar uit wil geraken. De zakenmagnaat probeerde er eerder dit jaar immers alles aan te doen om het bedrijf op te kopen, waarna hij opeens besloot dat toch niet te willen.
Door de chaotische saga kampt het sociale netwerk nu met een groot aantal problemen. Veel werknemers zouden het niet meer zien zitten om voor het bedrijf te werken en zoeken andere oorden op. Bij diegenen die blijven, heerst bovendien de angst dat het verhaal zal blijven aanslepen.
Bovendien dreigt nu ook Twitters grootste bron van inkomsten, de advertentie-industrie die jaarlijks zo’n 4,5 miljard dollar opbrengt, in het gedrang te komen. En nu is het aan Agrawal om het bloeden te stelpen.
“Deze man is vreselijk, maar hij moet het bedrijf leiden”
Om bange adverteerders gerust te stellen, is Agrawal druk in de weer. Hij zou volgens de Financial Times meer tijd met hen spenderen om ze gerust te stellen, nadat velen onder hen hun zorgen uitten dat het platform minder aantrekkelijk zou kunnen worden door de mogelijkheid van een nare juridische strijd. Dat adverteerders nerveus zijn, zou ook een van de redenen zijn dat Twitters inkomsten tijdens het tweede kwartaal daalden.
Ook heeft Agrawal te kampen met spanningen tussen werknemers en Twitters leiderschap. Het bedrijf heeft in juli nog zo’n 30 procent van het aanwervingsteam op straat gezet, nadat het in mei al besloot om een vacaturestop in te voeren. Daarbovenop zei Twitter dat ook steeds meer werknemers het bedrijf verlaten.
“Iedereen is de hoop in het leiderschap verloren”, zei een anonieme werknemer aan Financial Times. “Het lijkt erop dat Twitter denkt: ‘Deze man is vreselijk, maar hij moet het bedrijf leiden’ In elk geval zal de verliezer (van de rechtszaak, red.) achterblijven met Twitter. Een andere voormalige functionaris zei dat het bedrijf wordt “Gedwongen te doen wat ze niet wilden door de grillen van een rijke vent”.
Stijgende kosten
Bovenop het tanende enthousiasme bij zowel werknemers als adverteerders, stegen de uitgaven van Twitter in het voorbije kwartaal. Van april tot juni zou het bedrijf meer dan 33 miljoen dollar hebben uitgegeven om de verkoop te regelen. Daarbovenop komen de kosten van werknemers die hun ontslag indienden, die zo’n 19 miljoen zouden bedragen.
Naast de stijgende kosten, dreigen ook de inkomsten af te nemen. Ed East, CEO van marketingbedrijf Billion Dollar Boy, zegt aan Financial Times dat zijn bedrijf schat dat het totale volume van advertenties door content creators op Twitter sinds 13 mei (de datum waarop Musk aankondigde de deal misschien stop te willen zetten) met zo’n 14 procent daalde.
Volgens analisten is Twitter bovendien gevoeliger voor een verlies aan advertentie-inkomsten tegenover concurrenten als Instagram. Het bedrijf zou een reputatie hebben trager te innoveren en biedt bovendien minder mogelijkheden voor reclamemakers dan de competitie. Rivalen als Facebook, TikTok en Instagram dreigen daardoor in de komende maanden een deel van Twitters marktaandeel over te nemen.
Intussen heeft Twitter Musk voor de rechtbank gesleept, om hem toch te dwingen het bedrijf op te kopen. De rechtszaak zal in oktober van start gaan.
(kg)