“Duurzame energie-oplossingen niet reactief genoeg bij oorlog”: Elon Musk wil meer olie en gas

Elon Musk zegt dat fossiele brandstoffen nu meer dan ooit nodig zijn. De man die zich met zijn bedrijf Tesla heeft gewijd aan het produceren van uitsluitend elektrische voertuigen, is nu een uitgesproken voorstander van de verhoging van de olie- en gasproductie.

Door de Russische inval in Oekraïne zijn de prijzen van olie en gas flink gestegen. Westerse sancties op Russisch gas – en mogelijk ook op olie – zorgen voor hogere energieprijzen en laten de afhankelijkheid van Europa zien. Duitsland is bijvoorbeeld voor de helft afhankelijk van gasleveringen uit Rusland.

“Buitengewone tijden vragen om buitengewone maatregelen”, zo stelt de baas van Tesla. “Ik haat het om het te zeggen, maar we moeten de olie- en gasproductie onmiddellijk verhogen”. De negatieve effecten die een verhoogde productie zal hebben voor Tesla neemt hij daarbij voor lief. Duurzame energie-oplossingen kunnen eenvoudigweg niet onmiddellijk reageren op de grilligheden van een oorlog, zo stelt hij in een daaropvolgende Tweet.

Eerder maakte de Teslabaas bekend dat zijn andere bedrijf – SpaceX – Starlink-terminals gaat leveren aan Oekraïne. Met de internetdienst kunnen gebruikers overal in het land gratis zelfstandig een snelle internetverbinding opzetten.

Russische ruwe olie

De Tweets van Musk komen juist op het moment dat de Biden-regering een verbod overweegt op de invoer van Russische ruwe olie. Experts stellen echter een verbod op fossiele grondstoffen uit Rusland een beperkte impact zal hebben op het land. Volgens cijfers ging in 2020 namelijk slechts 1 procent van de totale Russische export van olie naar de Verenigde Staten. Een verbod zal daarom eerder een signaal zijn aan Poetin, dan een daadwerkelijke poging om de economie te schaden. 

Russische ruwe olie heeft echter ook voor de VS altijd een rol van betekenis in de marge gespeeld. Als exporteur neemt Canada namelijk een steeds prominentere rol in, met anderhalf miljoen vaten per jaar. Daar tegenover exporteert Rusland jaarlijks zo’n 104.000 vaten aan de VS.

Shell

Recentelijk raakte bekend dat het Nederlands Britse Shell toch nog olie uit Rusland heeft gekocht. Daarmee eindigde het bedrijf zijn zelfopgelegd embargo op Russische olie. De multinational zou met zijn transactie 100.000 ton hebben gekocht bij Oeral-olie. Het betaalde 28,50 dollar minder per vat dan de prijs van Brentolie. Shell stelde in een verklaring dat de olie nodig is om de voorraden in Europa op peil te houden. Alternatieven zouden nog niet beschikbaar zijn. Alle winst op de olie gaat naar een speciaal fonds voor humanitaire hulp in Oekraïne.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.