Elon Musk hekelt Bill Gates die tegen Tesla speculeert

Tesla-CEO Elon Musk herhaalde zijn eerdere claim dat Microsoft-costichter Bill Gates op een forse beursdaling van de autobouwer gokt en plakt er nieuwe cijfers op.

Het zit Musk al langer hoog dat Gates een grote shortpositie heeft in Tesla, wat betekent dat Gates er financieel belang bij heeft dat Tesla’s beurskoers de dieperik ingaat.

Short sellers lenen aandelen om ze meteen op de beurs te verkopen, waarbij ze de oorspronkelijke eigenaar beloven de geleende aandelen op een later tijdstip terug te geven. Hun hoop is dat de koers zakt, wat hen de gelegenheid geeft om de titels goedkoper terug te kopen op de markt en weer aan de uitlener te bezorgen. Het verschil steekt de short seller als winst op zak.

“Shortpositie van 1,5 tot 2 miljard dollar”

Musk sprak vorige maand van een shortpositie van 500 miljoen euro die Gates nog had openstaan. Maar in een nieuwe reeks tweets schat hij in “dat het Gates 1,5 miljard tot 2 miljard dollar zou kosten om de positie af te sluiten”.

“Het gaat om dezelfde shortpositie, maar die is in waarde gestegen door de koersklim van Tesla”, zo verduidelijkte hij. Daarbij heeft Musk het niet over de recentste koersevolutie, maar over de stijging tegenover enkele jaren geleden. Gates zou de speculatie kunnen afsluiten door Tesla-aandelen aan de huidige koers (759 dollar) aan te kopen en terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaar, maar dan scheurt hij wel fors zijn broek.

De indicaties die Musk nu geeft, doen vermoeden Gates zijn shortpositie wellicht in 2020 of daarvoor heeft ingenomen. De Microsoft-costichter zelf heeft nooit uitsluitsel gegeven, al liet hij in een interview met nieuwsdienst Bloomberg in januari 2021 indirect uitschijnen dat hij Tesla aan het shorten was.

Klimaatopwarming

Musks nieuwe aanval op Gates kwam er na een Twitterpoll die hij zelf lanceerde over vertrouwen in miljardairs en politici. Een twitteraar zei vertrouwen te hebben in Musk, maar niet in Gates. Daarop zei Musk dat hij dat kon begrijpen, omdat volgens hem de shortpositie in Tesla niet strookt met Gates’ werk rond klimaatopwarming.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20