Elon Musk de wilde weldoener? Tesla-baas doneerde recordbedrag in aandelen aan goede doel

Elon Musk, de CEO van Tesla, doneerde in november vorig jaar maar liefst vijf miljoen Tesla-aandelen aan het goede doel, goed voor een bedrag van 5,7 miljard dollar. Dat blijkt uit zijn aangifte bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Welk goed doel de aandelen in ontvangst nam is niet bekend.

Toch hangt er een reukje aan de donatie. Enkele dagen ervoor had Musk namelijk aan zijn Twitter-volgers gevraagd wat hij moest doen met tien procent van zijn Tesla-aandelen: bijhouden of verkopen? Zo’n 58 procent stemde “verkopen”, en ’s werelds rijkste man hield zijn woord: hij verkocht in de daarop volgende maand maar liefst 16,4 miljard dollar aan aandelen.

Ook dat deed de zakenman niet zomaar: hij had namelijk net zijn belastingbrief in de bus gekregen, waar een bedrag van 11 miljard dollar op stond: zo veel moest hij de staat betalen. Door een deel van zijn aandelen te verkopen, verlaagde hij zijn belastingaangifte en kreeg hij meteen ook geld in kas om de rest mee te betalen. Maar Musk zou Musk niet zijn als hij niet net dat tikkeltje verder dacht. Op giften aan goede doelen staan namelijk geen belastingen, op het verkopen van de aandelen wel.

Musk Foundation

Met de gift van 5,7 miljard dollar komt de Zuid-Afrikaanse ondernemer nu op een tweede plek te staan in de ranglijst van “grootste donateur in de VS”. Op de eerste plek staan Bill en Melinda French Gates. Musk mag dan wel in absolute getallen zo hoog staan, maar zowel hij als Amazon-CEO Jeff Bezos geven elk minder dan één procent van hun kapitaal aan goede doelen. Uit cijfers van zakensite Forbes blijkt dat zakenmannen Warren Buffett en George Soros in september 2021 al twintig procent van hun totale waarde aan het goede doel hadden geschonken.

Desalniettemin komt de donatie van Elon Musk op een mooi lijstje te staan. Zo loofde de Musk Foundation eerder al 100 miljoen dollar uit voor degene die een technologie bedacht om koolstof uit de atmosfeer te absorberen. Ook doneerde de Tesla-CEO al 20 miljoen dollar aan scholen rond de lanceersite van SpaceX in Texas, en 10 miljoen dollar aan de stad Brownsville.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20