Elon Musk wil blokkeerfunctie van X (Twitter) verwijderen

Sinds Elon Musk vorig jaar Twitter overnam, is het platform al heel wat veranderd. Zo veranderde het enkele weken geleden zelfs van naam naar X en moesten we afscheid nemen van de gekende blauwe vogel. Maar nu heeft Musk nog een opvallende vernieuwing aangekondigd en die valt niet bij iedereen in goede aarde.

Elon Musk heeft nieuwe plannen aangekondigd voor X (tot voor kort Twitter). Hij wil namelijk een functie verwijderen die volgens veel gebruikers cruciaal is om de vrede op de app te bewaren.

Blokkeerfunctie

Net zoals op de meeste andere platformen kan je op X mensen blokkeren. Wanneer je dat doet, kan de persoon in kwestie je posts (tweets) niet meer bekijken en kan hij, zij of die je geen privéberichten meer sturen. Zelf zie je de berichten van een account dat je geblokkeerd hebt ook niet meer op je tijdlijn, al kan je ze wel nog steeds zichtbaar maken als je dat zou willen.

Twitter gebruikte daarnaast ook de minder drastische negeerfunctie. Daarmee worden de tweets van een account niet weergegeven, maar het genegeerde account kan wel nog steeds je tweets lezen en DM’s naar je sturen.

Volgens Elon Musk is het niet nodig dat deze twee functies bestaan en daarom wil hij de blokkeerfunctie verwijderen. Hij wil het daarbij wel nog steeds mogelijk maken om accounts te verhinderen om privéberichten te sturen.

Kritiek

De plannen van Musk werden – zoals wel vaker het geval is – al meteen met kritiek onthaald. Veel mensen zien de blokkeerfunctie als cruciaal om de vrede op de app te bewaren en het mogelijk te maken om jezelf af te schermen van mensen waarvan je wil dat ze je tweets niet zien. Veel mensen gebruiken de blokkeerfunctie namelijk voor mensen die hen herhaaldelijk lastig vallen of om hun account af te schermen voor bepaalde personen.

Andere mensen merkten dan weer op dat Apple vereist dat een app een blokkeerfunctie heeft. Het doet dit om misbruik tegen te gaan. Zo vereist Apple ook een manier om posts te rapporteren en bepaalde content te filteren. Waarschijnlijk zal het dus niet mogelijk zijn om de blokkeerfunctie zomaar af te schaffen.

Meer