Elon Musk bijna uitbetaald na beursrecord voor Tesla

De recente opwaardering van de aandelen van Tesla op de Amerikaanse beurzen, kunnen Tesla-oprichter Elon Musk een serieuze bonus opleveren. Dat maakt deel uit van een stimuleringsprogramma dat in totaal 50 miljard waard is.

Op de beurs in New York was het elektrische wagenmerk Tesla op dinsdagavond 538 dollar waard. Dat maakt dat het bedrijf op 97 miljard dollar gewaardeerd wordt. Dat is evenveel als Ford en General Motors samen. Goed nieuws voor de investeerders, maar zeker voor de emblematische CEO van het bedrijf, Elon Musk.

554,8 dollar per aandeel

Financial Times weet nog dat Musk inderdaad een flinke bonus krijgt als Tesla een waardering van 100 miljard dollar haalt (554,8 dollar per aandeel), en dat aanhoudt gedurende zes maanden. Dat zou Musk 350 miljoen dollar opleveren, in aandelen welteverstaan. Om de bonus binnen te halen moet Tesla ook een omzet van 20 miljard dollar halen, of een gecorrigeerde winst van 1,5 miljard dollar.

Een bonus van dat formaat is één van de grootste die de zakenwereld al gezien heeft. Dat bedrag verbleekt echter in verhouding tot zijn aandelen. Musk bezit 18,9 procent van Tesla. Die zijn de laatste zes maanden in waarde verdubbeld.

Hoopgevend voor Musk: Investeringsbank Jefferies heeft zijn richtprijs voor Tesla-aandelen dan ook verhoogd naar 600 dollar per aandeel. Analisten verwachten dat Tesla in 2020 voor het eerst winstgevend zal zijn.

Totale bonus: 50 miljard

Goed om weten: die bonus van 350 miljoen dollar is slechts de eerste schijf van een veel ambitieuzer stimuleringsprogramma. Het totaal kan oplopen tot 50 miljard dollar. Dat plan, dat in 2018 uitgetekend werd en het salaris van Musk vervangt, moet de flamboyante CEO recht in het zadel houden.

Maar daarvoor moet Musk eerst boter bij de vis geven. Hij moet er eerst voor zorgen dat de jaarlijkse omzet van Tesla stijgt van 24 miljard dollar naar 175 miljard dollar in 2028. De winst moet navenant stijgen van 2 naar 14 miljard dollar. Tesla zou op de beurs tegen dan 650 miljard dollar waard moeten zijn.

De volgende schijf wordt bereikt als de waarde van Tesla 150 miljard dollar waard wordt. Bij elke vijftig miljard extra valorisatie, komt er een bonus bovenop. Elke schijf komt nog wel met andere voorwaarden dan beurswaarde. De basis is ook dat Musk zeker moet aanblijven als CEO.

Kijk hier naar het Starship van Musk. Dat is het schip waarmee hij naar Mars wil vliegen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20