Elia staat achter idee van kabel naar Denemarken

Hoogspanningsbeheerder Elia staat achter de plannen van energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) om een onderzeese kabel te trekken naar Denemarken, om zo toegang te krijgen tot de groene elektriciteit die er wordt opgewekt door de vele windmolens.

Van der Straeten wil een onderzeese elektrische interconnector laten aanleggen tussen België en Denemarken, wereldkampioen op vlak van wind in zee. Via een kabel van 500 kilometer kan ons land op die manier toegang krijgen tot de Deense overschotten aan hernieuwbare energie.

Elia en energietransitie

Elia, beheerder van het hoogspanningsnet, staat achter het idee. ‘Interessant. Met dit soort projecten krijgt onze energie-intensieve economie toegang tot een bulk aan hernieuwbare energie’, klinkt het bij de netbeheerder. ‘Het past ook volledig in de missie van Elia om de energietransitie waar te maken.’

Ervaring door ‘Nemo’

Zich uitspreken over de financiële en praktische haalbaarheid wil Elia nog niet. Die analyses moeten nog gebeuren. ‘We volgen dit dossier met grote interesse en als ons dat gevraagd wordt, zullen we beleidsondersteunend werken in de ontwikkeling, uitvoering en het beheer van dit project.’

De hoogspanningsbeheerder heeft ervaring met onderzeese kabels. Met ‘Nemo’ heeft Elia samen met zijn Britse evenknie een stroomkabel liggen tussen België en Groot-Brittannië.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20