Elektrische wagens in opmars, maar Frankrijk zet mes in subsidies

Frankrijk zet het mes in subsidies voor hybride en elektrische wagens. De komende jaren gaan de premies stelselmatig naar beneden, wat nefast kan zijn voor het groeiende doch kleine segment.

De Franse regering heeft plannen om de incentives voor elektrische wagens te verlagen van 7.000 euro dit jaar naar 6.000 euro volgend jaar. In 2022 zal een premie voor een milieuvriendelijke wagen de Fransman nog 5.000 euro opleveren, blijkt uit een begrotingsplan van de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire.

Ook de steun voor hybride wagens krimpt, want met 1.000 euro per wagen gaat het hier om een halvering. Gezinnen met een laag inkomen kunnen in Frankrijk voorts aanspraak maken op een premie om over te stappen op een elektrische wagen, en ook die gaat omlaag. Voortaan krijgt een aanvrager nog 3.000 euro in dat geval.

Van 1,9 naar 6,1

Volgens cijfers van de Franse auto-industrie maakten elektrische wagens 6,1 procent van het Franse wagenpark uit tijdens de eerste acht maanden van dit jaar. In 2019 was dat amper 1,9 procent. Ook het segment van de oplaadbare hybrides vertoont een sterke groei, weet het Amerikaanse persagentschap Bloomberg.

Het subsidiebeleid heeft voornamelijk gevolgen voor Renault en Peugeot-moeder PSA. Die Franse autogroepen zijn sterk afhankelijk van de binnenlandse markt. Eerder kantte de lobbygroep Platforme Automobile (PFA) zich al tegen de besparingen. ‘De markt voor elektrische wagens kan niet ten volle groeien zonder sterke aankoopprikkels. Iedereen verliest hier: de industrie, het milieu en de koopkracht van de Fransen’, zei de topman.

Lees ook:

Meer