Eerste zeewierboerderij ter wereld komt voor de Kust

Het windpark Norther zal eind dit jaar de eerste zeewierboerderij in een offshore windpark ter wereld krijgen. Dat meldt Norther NV woensdag. Een Belgisch-Nederlands consortium zal er zo testen of grootschalige productie van zeewier voor menselijke consumptie mogelijk is op zee.

Het proefproject zal twee jaar duren en de eerste oogst is gepland in het voorjaar van 2021. ‘De afgelopen jaren zijn er al heel wat kleine zeewiertelers gestart, maar die situeren zich voornamelijk in beschutte gebieden of soms vlakbij de kust. Het is de eerste keer dat het offshore gebeurt’, klinkt het bij Norther NV.

Omdat de vraag naar zeewier stijgt, is er nood aan meer plaats voor het kweken van de plantjes. Daar is het offshore windpark de ideale plaats voor. ‘Tussen de windturbines liggen namelijk heel wat grote, lege gebieden die aangewend kunnen worden voor duurzame voedselproductie, zoals zeewier. Zo wordt de anders ongebruikte ruimte optimaal ingezet. Ook zijn de plantjes beter beschermd omdat er geen vaarverkeer is op die plaats.’

Voor het testproject zal ongeveer 10 à 12 ton zeewier gekweekt worden. ‘We zullen bekijken of het mogelijk is om weg van de kust zeewier te kweken. Als dat lukt, is het de bedoeling om dat ook op grotere schaal te doen’, vertelt projectcoördinator Bert Groenendaal.

Duurzaam

Het zeewier kan worden gebruikt voor menselijke consumptie maar ook als dierenvoeding of als basisstof voor duurzaam plastic. ‘Zeewier is duurzaam om te kweken omdat het de zee zuivert van stoffen die er te veel zijn, maar zeewier kan zelf ook duurzaam zijn in gebruik’, aldus Groenendaal. Eind dit jaar wordt het zeewierteeltsysteem geïnstalleerd in het windpark en ingezaaid. In mei 2021 kan er voor het eerst geoogst worden.

Het project kadert in het Interreg-programma van de Europese Unie om zeewierproductie te verhogen. Voor het project is een totaal budget van 3,4 miljoen euro voorzien waarvan de helft gesubsidieerd wordt vanuit Europa.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20