Eerste stap gezet voor Europese wet digitale markten

De commissie Interne Markt van het Europees Parlement heeft dinsdag ingestemd met het voorstel voor de wet digitale markten (Digital Markets Act, DMA), die in december vorig jaar is gepresenteerd door de Europese Commissie.

Via de Digital Markets Act worden toezicht en maatregelen geïntroduceerd voor grote platforms waar gebruikers nauwelijks omheen kunnen.

De maatregelen gaan dus vooral gelden voor de grotere bedrijven als Google, Amazon en Facebook, die de commissie definieert als ‘poortwachters’.

Met 42 stemmen voor, twee tegen en 1 onthouding is het wetsvoorstel voor het pakket maatregelen voor grote techbedrijven aangenomen.

Minimaal 6,5 miljard euro omzet

Het voorstel is door de commissie nog wel aangepast. De regels gaan gelden voor bedrijven met minimaal 6,5 miljard euro omzet en een beurswaarde vanaf 65 miljard euro. Aanvankelijk lag de grens bij resp. 8 miljard en 80 miljard euro.

Volgende maand legt de plenaire vergadering het mandaat van het parlement voor de onderhandelingen met de lidstaten definitief vast.

Over de wet digitale diensten (Digital Services Act, DSA) wordt nog gediscussieerd. De Digital Services Act wordt de basis voor digitale diensten en verduidelijkt hun verantwoordelijkheden qua activiteiten en informatie.

(jvdh)

Meer
Mijn Volglijst

Consumentenvertrouwen eurozone verzwakt zoals verwacht

29/11/2021 10:06

(ABM FN-Dow Jones) Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in november verder verzwakt. Dit bleek maandag uit definitieve cijfers van de Europese Commissie.

De index die het vertrouwen weergeeft kwam deze maand uit op 6,8 negatief, van min 4,8 in oktober en 4,0 negatief in september.

Door: ABM Financial News.info@abmfn.nlRedactie: +31(0)20 26 28 999

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20