Ai-Da, een Britse humanoïde robot, zal binnen enkele maanden een reeks zelfportretten tentoonstellen in een Londense kunstgalerie. Naast schilderijen maakt ze ook tekeningen en beeldhouwwerken.
De mensachtige robot is vernoemd naar Ada Lovelace, een 19e-eeuwse Britse wiskundige die wordt beschouwd als een van de pioniers van de computerwetenschap. Ai-Da – ontstaan uit het brein van Aidan Meller, eigenaar van een kunstgalerie in Oxford, en zijn curator Lucy Seal – werd ontworpen door wetenschappers van de universiteiten van Oxford en Leeds om de eerste robotkunstenaar ter wereld te worden.
Intussen is duidelijk geworden dat het project ook zijn vruchten heeft afgeworpen. Twee jaar geleden opende Ai-Da al een tentoonstelling in Oxford genaamd ‘Unsecured Futures’. Dit voorjaar zal haar werk opnieuw tentoongesteld worden, deze keer in een kunstgalerie in Londen.
Hoe doet ze het?
Ai-Da’s artistieke vaardigheden zijn op zijn zachtst gezegd wonderbaarlijk te noemen. De robot kan zelf tekeningen, schilderen en zelfs beeldhouwwerken maken.
Dat doet ze door te kijken naar wat zich voor haar afspeelt met behulp van camera’s die als haar ogen dienen. Deze beelden worden dan geïnterpreteerd door haar artificiële intelligentie (AI), die zelf een idee voor een kunstwerk verzint.
Vervolgens stuurt dit AI-systeem commando’s naar haar robotarm en -hand om potloden, pennen en kwasten te gebruiken. De robot is dus een autonoom kunstenaar. Alleen voor beeldhouwwerken heeft Ai-Da nog menselijke hulp nodig.
Na in 2019 abstracte kunstwerken te hebben tentoongesteld, zal Ai-Da nu zelfportretten presenteren. Net zoals met haar vorige werken, gebruikte de robot haar cameraogen om zichzelf door een spiegel te zien; de AI deed de rest.
Kritiek op de onderneming
Lucy Seal, de ‘moeder’ van Ai-Da, zei dat de zelfportretten bedoeld zijn als kritiek op onze huidige afhankelijkheid van onze door gegevens gestuurde wereld.
‘We leven in een cultuur van zelfportretten, maar we geven onze gegevens aan [technologiegiganten], die ze gebruiken om ons gedrag te voorspellen. Door technologie besteden we onze eigen keuzes uit’, zei ze aan The Sunday Times.
Als de gezondheidstoestand het toelaat, zullen Ai-Da’s zelfportretten in mei of juni voor het grote publiek te zien zijn in het Design Museum in Londen.
Lees ook: