Groene energie: bedrijf plant bouw van ’s werelds eerste commerciële opslaginstallatie voor vloeibare lucht

Het Britse bedrijf Highview Power wil 400 miljoen Britse pond (457 miljoen euro) bijeenbrengen voor de bouw van ’s werelds eerste commerciële installatie voor de opslag van vloeibare lucht. Het project moet een boost geven aan de opwekking van groene energie in het Verenigd Koninkrijk.

Waarom is dit belangrijk?

Wil men het aandeel van groene energie in de energiemix opvoeren tot het vereiste niveau voor de klimaatdoelstellingen, dan wordt het opslaan van energie steeds belangrijker. Op die manier gaat overtollige energie, die bijvoorbeeld opgewekt wordt door windmolens ’s nachts, wanneer de vraag miniem is, niet verloren.

In het nieuws: Highview Power wil 250 miljoen pond uitgeven voor de bouw van een energie-opslaginstallatie in de buurt van de stad Manchester, zo bericht de Financial Times.

  • Die installatie moet een capaciteit van 30 megawatt (MW) en opslagcapaciteit van 300 megawattuur (Mwh) elektriciteit hebben, genoeg om 600.000 huishoudens van stroom te voorzien.
  • Op een andere locatie is al een proefinstallatie van 5 MW in bedrijf.
  • De resterende 150 miljoen pond is bestemd voor de technologie van nog vier andere locaties.

CryoBattery

Hoe werkt het? Highview Power maakt gebruik van een proces dat officieel Liquid Air Energy Storage (LAES) heet.

  • Hierbij wordt elektriciteit gebruikt om lucht af te koelen totdat deze vloeibaar wordt.
  • Vervolgens wordt de vloeibare lucht opgeslagen in een tank.
  • Dan wordt de vloeibare lucht weer in gasvorm gebracht (door blootstelling aan de omgevingslucht, of met afvalwarmte van een industrieel proces) en wordt het gas uiteindelijk gebruikt om een turbine te laten draaien en stroom op te wekken.

Context: Highview Power haalde een aantal jaren geleden ook het nieuws met zijn batterij voor vloeibare lucht. De installatie, die de naam CryoBattery kreeg, maakt eveneens van duurzame restenergie gebruik om lucht tot een vloeistof samen te persen en op te slaan.

Verder: Highview Power wil met z’n technologie uiteindelijk ook de Australische markt betreden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20