Een recessie dreigt nog altijd voor de eurozone

Een recessie dreigt nog altijd voor de eurozone
Fabriek van Volkswagen in Duitsland – (Photo by AXEL HEIMKEN/AFP via Getty Images)

De kans op een recessie in de eurozone neemt toe. Volgens de PMI-indicator van S&P Global is het ondernemersvertrouwen voor de zesde maand op rij afgenomen.

Waarom is dit belangrijk?

Het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft een enorme impact op de economisch groei. Door de renteverhogingen stroomt er minder geld naar de reële economie. Dat moet helpen om de inflatie te temperen.

In het nieuws: De PMI-index van S&P Global komt voor november uit op 47,1 punten.

  • Dat is een lichte toename met 0,6 procentpunt in vergelijking met oktober.
  • De indicator ligt zelfs hoger dan verwacht. Economen hadden een kleinere verbetering tot 46,8 punten voorspeld.
  • Toch is er weinig reden om te vieren. Zolang de PMI-index onder de 50 punten blijft, is er sprake van een daling van de activiteit in de privésector.

Kans op een recessie neemt toe

Zoom in: Gevreesd wordt dat de eurozone aan de vooravond van een recessie staat.

  • Het bruto binnenlands product (bbp) is in het derde kwartaal met 0,1 procent afgenomen.
  • “Er is een risico dat het bruto binnenlands product van de eurozone in het vierde kwartaal voor het tweede kwartaal op rij daalt”, merkt Cyrus de la Rubia, de hoofdeconoom van Hamburg Commercial Bank, op in een analyse. In zo’n geval wordt er gesproken van een recessie.
  • Luis de Guindos, vicevoorzitter van de ECB, waarschuwde eerder al dat de markten de impact van een jaar van renteverhogingen en oplopende politieke spanningen misschien nog niet helemaal hebben ingecalculeerd. “Ik zou zeggen dat de vooruitzichten van de markten met betrekking tot de ontwikkeling van de economie een beetje optimistisch”, zei hij woensdag in een interview met nieuwsdienst Bloomberg.

Moeilijke periode voor de twee grootste economieën van de eurozone

Details: Frankrijk en Duitsland, de twee grootste economieën van de eurozone, bevinden zich in woelig vaarwater.

  • De Duitse PMI-indicator bedraagt deze maand 47,1 punten, tegenover 45,9 punten in oktober.
    • Rubia is weliswaar voorzichtig optimistisch over de Duitse economie. “Hoewel die nog steeds flirt met een recessie, is het tempo van de vertraging merkbaar afgenomen”, klinkt het. “Er is een toenemend vertrouwen dat een terugkeer naar groei een plausibel vooruitzicht is, en dat mogelijk in de eerste helft van het komende jaar.”
    • De Duitse economie kromp in het derde kwartaal met 0,1 procent, na een groei met 0,1 procentpunt in het tweede kwartaal.
    • “De Duitse economie zal dit jaar naar verwachting met 0,3 procent krimpen, omdat een verlies aan koopkracht als gevolg van de hoge inflatie en de aanscherping van de financieringsvoorwaarden wegen op de consumptie en de investeringen”, liet de Europese Commissie onlangs nog weten. De Duitse overheid verwacht een krimp met 0,4 procent.
  • In Frankrijk blijft de PMI-indicator met 44,5 punten in november ruim onder de grens van 50 punten.
    • “De Franse economie zit een beetje in een impasse”, aldus Norman Liebke, econoom bij Hamburg Commercial Bank. “Het lijkt erop dat de geopolitieke en economische onzekerheid hier een grote rol heeft gespeeld, want dit werd door sommige bedrijven genoemd als reden voor het gebrek aan nieuwe orders.”
    • In Frankrijk was er in het derde kwartaal sprake van een bescheiden groei met 0,1 procent.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.