Een premie van 2.000 euro per geboorte: Griekenland wil zijn geboortecijfer opkrikken

Er gaat niets boven pasgeboren baby’s om de vergrijzing van de bevolking tegen te gaan. De Griekse overheid wil daarom het aantal geboorten in het land verhogen. En daarvoor biedt het nieuwe ouders een mooie premie.

Vorige week stemde Griekenland voor een geboortepremie van 2.000 euro. Jaarlijks wordt 180 miljoen euro geïnvesteerd om jongeren aan te moedigen kinderen te krijgen. Het doel is de bevolking verjongen om een tekort aan arbeidskrachten in de volgende decennia te voorkomen.

‘Het is een kwestie van nationaal behoud,’ zegt Domna Michailidou, Grieks onderminister van arbeid. Volgens prognoses van de Griekse overheid zou de bevolking van het land binnen dertig jaar met een derde kunnen afnemen. Tegen het midden van deze eeuw zal 36 procent van de Grieken ouder zijn dan 65 jaar. 

Het land zal een groot tekort aan mankracht hebben. De sociale zekerheid en het pensioenstelsel zullen nog kwetsbaarder worden. Voor Domna Michailidou is de ingreep ook een prioriteit voor economische groei. ‘Hoge productiviteitscijfers worden geassocieerd met jonge bevolkingen, niet met ouder wordende populaties,’ aldus de minister.

Economische crisis

In veel Europese landen is het geboortecijfer gedaald. De meest getroffen landen zijn Italië, Spanje en Cyprus, maar ook Griekenland. De economieën van deze landen, die al enkele jaren in moeilijkheden verkeren, dreigen steeds kwetsbaarder te worden. Dit zal de kloof tussen Noord- en Zuid-Europa vergroten.

Griekenland is ook het slachtoffer van de economische crisis van het voorbije decennium. Tijdens de eerste helft van het voorbije decennium trokken bijna 500.000 mensen vanwege de hoge werkloosheid uit Griekenland weg.

Een deel van de mensen in de vruchtbare leeftijd en met een voldoende opleiding om goed betaald werk te vinden, zijn naar welvarender landen verhuisd. Degenen die zijn gebleven, zijn vaak terughoudend om een gezin te stichten omdat de kosten van een kind veel te hoog oplopen.

Ten slotte heeft een gebrekkig Grieks volksgezondheidsbeleid tevens een daling van het aantal geboorten veroorzaakt. Het land heeft tijdens de crisis van 2008 zijn gezondheidszorgbudget met 40 procent verlaagd. De bergachtige gebieden en kleine eilanden werden het zwaarst getroffen.

‘Het aantal doodgeboren baby’s is toegenomen omdat veel vrouwen cruciale prenatale tests hebben gemist,’ getuigt Stefanos Chandakas, gynaecoloog bij de organisatie Hope Genesis. Sommige moeders gaven er de voorkeur aan hun zwangerschap uit te stellen. Het gevolg is dat er in deze afgelegen gebieden nauwelijks nog kinderen zijn.

Multiculturalisme

Griekenland kan echter rekenen op de aanwezigheid van veel immigranten. Het land is immers vanuit Afrika en het Midden-Oosten een van de belangrijkste toegangspunten tot Europa. Door het aanbieden van de geboortepremie aan zowel Europeanen als niet-Europeanen hoopt de Griekse overheid de bevolking te stimuleren.

Deze beslissing is door de meest conservatieve politici in de regering niet positief onthaald. Maar het land zal iets meer multiculturalisme moeten accepteren om de volgende decennia te kunnen overleven.

Meer