Eén op drie Belgen plant toch Kerstfeest in niet zo beperkte kring

Bijna één op drie Belgen beweert zich met Kerstmis niet volledig aan de regels te zullen houden. Dat blijkt uit de Grote Coronastudie van de Universiteit Antwerpen. Uit de resultaten blijkt ook dat mensen van 18 tot 35 jaar het minst geneigd zijn om Kerstmis in heel beperkte kring te vieren.

Maar liefst 32 procent van de 26.000 mensen die de Grote Coronastudie van de UAntwerpen hebben ingevuld, beweert zich met Kerstmis waarschijnlijk niet aan de maatregelen te zullen houden. Het gaat dan over de regel dat er maximaal één extra persoon binnen uitgenodigd mag worden, het zogenaamde knuffelcontact.

Beperkte kring

Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft benadruk dat de kans bijna onbestaande is dat we de feestdagen in een grotere groep zullen kunnen doorbrengen. Het risico op besmetting zal dan namelijk nog steeds even groot zijn als nu, want tegen dan zullen we niet gevaccineerd zijn. Dat vertelde hij gisteravond in Vandaag.

De regering moet nog bekendmaken wat de maatregelen dan precies zullen inhouden. Maar de kans is groot dat we de feestdagen in heel beperkte kring zullen moeten vieren. Met die beperkte kring wordt het gezin (en een knuffelcontact) bedoeld.

Vooral mensen van 18 tot 35

De tweewekelijkse Grote Coronastudie van de UAntwerpen polste deze keer naar de plannen voor de feestdagen. 86 procent van de 26.000 respondenten geeft aan zich op Sinterklaas (6 december) wel aan de maatregelen te zullen houden.

Oudejaarsavond zal bij 75 procent van de respondenten verlopen met het gezin (en een knuffelcontact). Maar Kerstmis ligt beduidend gevoeliger. Want amper 68 procent van de mensen beweert zich dan aan de regels te zullen houden.

Dat wil zeggen dat bijna één op drie nu beweert om dat niet te doen. Vooral mensen tussen 18 en 35 verwachten het lastig te hebben met de maatregelen tijdens de feestperiode. Zo’n 40 procent van hen voorspelt de regels niet na te leven op Kerstmis.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20