Voetbalclub Moeskroen komt weldra in Zuid-Koreaanse handen. Investeringsgroep Bogo Limited zo de club gaan overnemen. Moeskroen wordt zo de achtste, van 24, Belgische profclubs die in Aziatische handen terechtkomt. Maar waarom investeren Aziatische miljonairs zo graag in onze clubs?
Mr. Fixit
De deal met het Zuid-Koreaanse Bogo Limited zou tot stand gekomen zijn met hulp van Pairoj Piempongsant. Dat is een bekende naam in de makelaarswereld. De Thai krijgt de veelzeggende bijnaam ‘Mr. Fixit’ en speelde ook een grote rol in de overname van Manchester City door de Abu Dhabi United Group.
Piempongsant is geen onbekende voor Pini Zahavi, een van de mannen echt de touwtjes in handen heeft bij Moeskroen volgens insiders. Zo zaten de twee eerder ook al samen aan tafel toen de overname van een andere Britse club, Portsmouth, plaatsvond
8 op 24
De overname van Moeskroen door een Zuid-Koreaans bedrijf stelt echter ook een pijnlijk iets aan de kaak in ons voetballand. Van de 24 profclubs is er nu een derde, acht clubs, in Aziatische handen. Ook andere buitenlandse landen hebben heel wat van onze Belgische profclubs in handen.
België is dus enorm populair bij buitenlandse investeerders en dan vooral bij de Aziatische, maar de vraag is waarom? Met een club als Moeskroen vallen er allicht niet veel prijzen te winnen dus waarom zijn de Belgische clubs dan zo gegeerd?
Restricties op spelers
Eerst en vooral zijn onze Belgische clubs relatief goedkoop in vergelijking met clubs uit andere landen. Onze clubs zouden daarnaast ook een goed imago hebben door het succes van de Rode Duivels. Ook staan onze clubs bekend om hun aanstormend jong voetbaltalent en worden ze dus als kleine goudmijnen gezien
In onze competities zijn er ook amper restricties op spelers waardoor er veel buitenlanders kunnen worden opgesteld. En dat is zeker voor de Afrikaanse spelers interessant omdat ze bij ons ook makkelijk Europees burger kunnen worden.
It’s all about the money
Al die geldplaatjes maken van België een heus voetbalparadijs voor buitenlandse investeerders. Zij komen dan hier clubs kopen en sluiten allerlei (louche) deals met makelaars om de buitenlandse talenten later voor een groot pak geld door te verkopen. Het opzet is dus duidelijk: geld. De Aziaten hun doel is niet om het Belgische voetbal te promoten of de clubs succesvoller te maken want daar kunnen de buitenlandse miljonairs niets aan veranderen.