Een ongeziene vloed aan stemtesten overspoelt de Wetstraat, wat valt op?

Een ongeziene vloed aan stemtesten overspoelt de Wetstraat, wat valt op?
Getty Images

De ene na de andere stemtest verscheen online. Daarbij vallen een aantal dingen op: van tactische antwoorden over de vraagstelling naar welke partijen opgenomen werden.

  • “Al meer dan 1 miljoen deelnemers”, zo pocht men bij DPG Media, waar men sinds eind vorige week met hun ‘De Stem van Vlaanderen’ uitpakt. Daar werden meteen gigantische reclamebudgetten tegen gegooid, en tegelijk maakte men het erg speels: de match is er met een lijsttrekker, meteen uit de juiste provincie, niet met een partij. DPG Media maakte hun stemtest op samen met iVox, het peilingsbureau.
  • Deze week was het dan de beurt aan Mediahuis en de VRT, die samen een test lieten bouwen door Tree Company en de Universiteit Antwerpen. De makers presenteerden zich in De Standaard niet bepaald als bescheiden: “We durven te zeggen dat wij de meest onderbouwde en uitgebreide stemtest hebben”, zo stelde Stefaan Walgraeve (UAntwerpen) zonder blikken of blozen. “Herhaald wegens overdonderend succes”, schreef De Standaard zelf, waar men pochte met 3,5 miljoen deelnemers bij de vorige verkiezingen. 
  • Zo leggen zowel DPG Media als Mediahuis meteen de commerciële waarde van zo’n testen op tafel: het gretig sprokkelen van e-mailadressen op het eind van de test alleen al is een goudmijn voor toekomstige marketingsacties. En dan is er nog de data op zich, die bijzonder kostbaar is om het kieslandschap te beoordelen. 
  • Tegelijk blijft de test iets heel abstracts: het gaat niet om het programma van partijen, maar hoe partijen zélf antwoorden op de testen. Daaruit blijkt dat vooral toch heel tactisch is geantwoord door een pak hoofdkwartieren, in functie van waar men vermoed dat er een meerderheid zit, eerder dan de zuiver ideologische lijn van de partij.
    • Zo neemt cd&v in de stemtest plots wel heel veel afstand van het eigen beleid in de Vlaamse regering: het stikstofbeleid maar ook de aanpak van De Lijn, men keurde het goed in de regering, maar valt het nu af. 
    • Ook opvallend, ineens pleit Open Vld wel voor een vermogensbelasting.
    • Vooruit schuift schijnbaar nog een tikje meer naar rechts, onder meer door tegen het legaliseren van cannabis te zijn. 
  • Tegelijk blijft de vraagstelling zelf uiteraard ook een ideologische keuze: zo ontbreekt in de vragenlijst van de VRT en Mediahuis de simpele keuze of de overheid niet dringend wat minder moet gaan uitgeven, zo merkte opiniemaker en econoom Geert Noels op. Uitgerekend gisteren kwam er het nieuws van het Agentschap voor de Schuld, dat België voor het eerst in de geschiedenis meer dan 500 miljard euro aan staatsschuld heeft opgebouwd. Alleen al vorige maand tikte dat bedrag met 8,10 miljard euro schuld aan.
  • Even fundamenteel, als keuze: welke partijen laat men opnemen in de stemtesten? Bij DPG Media kreeg ‘Voor U’ een kans: zij dienden ook overal kieslijsten in, als enige naast de andere nationale partijen. Voor de VRT en Mediahuis was hun “programma niet coherent genoeg”, om opgenomen te worden.
  • Ook aan Franstalige kant is er die keuze gemaakt: in de stemtesten van La Libre en Le Soir komt N-VA niet aan bod: zij dienden nochtans ook in elke provincie in Franstalig België een kieslijst in. En net zo goed is er daar ‘Chez Nous’, de nieuwe extreemrechtse partij, die geen enkele kans krijgt in de stemtesten.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.