Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 30 MRT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Een nieuwe crisis, en daar zijn de ratingbureaus weer

Logo Business AM
Markten

26/03/2020 | Emmanuel Vanbrussel | 2 min leestijd

Foto EPA

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de vooruitzichten voor het Belgisch bankensysteem bijgesteld van stabiel naar negatief. De ratingbureaus kregen tijdens de bankencrisis bakken kritiek omdat ze de zaken alleen maar zouden verergen.

De neerwaartse bijstelling heeft alles te maken met het coronavirus, dat de economische activiteit in Europa zal impacteren. Ook de vooruitzichten van de Franse, Italiaanse, Spaanse, Deense en Nederlandse banken werden bijgesteld van stabiel naar negatief.

Dat heeft als gevolg dat het voor de banken duurder wordt om geld te lenen op de kapitaalmarkten, omdat de kredietverschaffers een hogere risicopremie zullen aanrekenen.

Moody’s verwacht dat het operationele klimaat waarin de banken moeten werken door de “disruptie” als gevolg van de coronapandemie “significant” zal verslechteren. Banken zullen minder zaken kunnen doen en grotere risico’s lopen, waardoor ze meer geld opzij zullen moeten zetten. En dat zal wegen op de resultaten, is de verwachting.

Bankencrisis

De grote ratingbureaus Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch kregen tijdens de financiële crisis van 2008-2009 forse kritiek omdat ze eerst de kredietwaardigheid van rommelkredieten overschatten en daarna het wantrouwen tegenover de banken accelereerden door bij elke schok de kredietscore verlagen.

De kredietbeoordelaars zelf zeggen dat ze niet meer doen dan een zo correct mogelijk beeld schetsen van de kredietwaardigheid van het bedrijf in kwestie.

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton