Een nieuwe crisis, en daar zijn de ratingbureaus weer

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de vooruitzichten voor het Belgisch bankensysteem bijgesteld van stabiel naar negatief. De ratingbureaus kregen tijdens de bankencrisis bakken kritiek omdat ze de zaken alleen maar zouden verergen.

De neerwaartse bijstelling heeft alles te maken met het coronavirus, dat de economische activiteit in Europa zal impacteren. Ook de vooruitzichten van de Franse, Italiaanse, Spaanse, Deense en Nederlandse banken werden bijgesteld van stabiel naar negatief.

Dat heeft als gevolg dat het voor de banken duurder wordt om geld te lenen op de kapitaalmarkten, omdat de kredietverschaffers een hogere risicopremie zullen aanrekenen.

Moody’s verwacht dat het operationele klimaat waarin de banken moeten werken door de “disruptie” als gevolg van de coronapandemie “significant” zal verslechteren. Banken zullen minder zaken kunnen doen en grotere risico’s lopen, waardoor ze meer geld opzij zullen moeten zetten. En dat zal wegen op de resultaten, is de verwachting.

Bankencrisis

De grote ratingbureaus Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch kregen tijdens de financiële crisis van 2008-2009 forse kritiek omdat ze eerst de kredietwaardigheid van rommelkredieten overschatten en daarna het wantrouwen tegenover de banken accelereerden door bij elke schok de kredietscore verlagen.

De kredietbeoordelaars zelf zeggen dat ze niet meer doen dan een zo correct mogelijk beeld schetsen van de kredietwaardigheid van het bedrijf in kwestie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20