De inwoners van het kanton Genève hebben een verhoging van het minimumloon tot 23 Zwitserse franc (21,3 euro) per uur goedgekeurd. Dat is omgerekend 3.050 euro netto per maand. Het is zonder meer het hoogste minimumloon ter wereld en de nieuwe regeling gaat per direct in.
Het voorstel haalde het met 58 procent van de stemmen. Omdat Zwitserland een federale staat is, is het aan de kantons om de hoogte van het minimumloon te bepalen.
De inwoners van de regio verdienden nu al minimum 19,5 Zwitserse franc (18 euro) per uur. Dankzij de verhoging zullen mensen die 41 uur per week werken, maandelijkse op een inkomen van minimum 4.086 Zwitserse frank mogen rekenen. Dat is precies 3.783 euro bruto per maand of ongeveer 3.050 euro netto.
Het hoogste minimumloon ter wereld
Dit is uiteraard het hoogste minimumloon ter wereld, vóór Luxemburg (2.140 euro) en Australië (1.950 euro). Het minimumloon in Genève is daarmee tweeënenhalf keer zo hoog als in ons land, waar 1.593 euro bruto per maand wordt betaald voor een werkweek van 38 uur.
In het kanton Genève zullen ongeveer 30.000 mensen van de stijging profiteren. Dat is 10% van de actieve bevolking. Hoewel dit ‘sociale minimum’ naar Belgische maatstaven erg hoog mag lijken, is het volgens de lokale vakbonden amper genoeg om een waardig leven te leiden in een van de duurste steden ter wereld. Werkgevers daarentegen spreken van een bijkomend last in de al zeer beproevende Covid-tijden. Een massa ontslagen lijkt dan ook onvermijdelijk.
Het gemiddeld salaris in het kanton Genève bedraagt niet minder dan omgerekend 5.300 euro netto per maand en is een gevolg van de bijzonder hoge kosten van levensonderhoud in de stad.
Genève, een van de duurste steden ter wereld
Volgens een studie van UBS behoren zowel Zürich als Genève tot de duurste steden ter wereld. Beide behoren ook tot de duurste steden voor expats. In Genève bedraagt de gemiddelde prijs per vierkante meter onroerend goed 13.300 euro. Een klein driekamerappartement van 40 m² kost gemiddeld 530.000 euro.
Wie huurt kan een studio in het centrum huren voor 1.800 euro per maand.
Toch zijn het vooral Franse grensarbeiders die in Zwitserland werken, die van de maatregel zullen profiteren. Hun aantal neemt dan ook steeds toe. Vandaag werken meer dan 115.000 mensen uit de regio Rhône-Alpes in Zwitserland, dubbel zoveel als 15 jaar geleden. Ruim één op vijf inwoners van de Haut-Savoie werkt in Zwitserland. 84% daarvan is actief in het kanton Genève.